19
Mayıs
2024
Pazar
YAŞAM

O artık sadece kitap adı

ABD’li yazar Ernest Hemingway’in ünlü başyapıtı ‘Kilimanjaro’nun Karları’nda ilham aldığı karlı dağlar eriyerek yok oluyor.

Tanzanya’daki Kilimanjaro Dağı’ndaki buzullar hızla eriyor, buzul alanları 20 yıl içinde, hatta daha önce yok olabilir.

Amerikalı paleoiklim bilimcilerin Amerikan Bilimler Akademisi’nin yıllığında yayımlanan araştırmasına göre, bu durumun başlıca nedeni muhtemelen iklimin ısınmasından doğan küresel sıcaklık artışı. Kilimanjaro’yu 1912’de kaplayan buzul takkesinin yaklaşık yüzde 85’lik bölümünün 2007’de tamamen yok olduğu tahmininde bulunan bilim insanları, bulut örtüsündeki değişimler ve kar yağışının, bu buzulların yok olmasına katkıda bulunsa bile bu faktörlerin son 10 yılda daha az rol oynuyor gibi göründüğünü düşünüyor.

Ekipten Prof. Lonnie Thompson, bunun 2000’den beri kaybolan Kilimanjaro buzullarının hacminin hesaplandığı ilk araştırma olduğunu belirterek, dağın Kibo zirvesi yakınlarındaki Furtwangler buzulunun 2000-2009 arasında, derinliğinin yüzde 50’lik kısmını kaybettiğini, bu buzulun gelecekte yok olacağını söylüyor.

Hemingway, ‘Kilimanjaro’nun Karları’nda Afrika’da safarideyken yaralanan ve ölmek üzere olan bir adamın son günlerini anlatıyordu. Karlı dağların ilham verdiği başyapıt 1952’de beyaz perdeye de uyarlanmıştı.

Radikal
Yayın Tarihi : 4 Kasım 2009 Çarşamba 22:05:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?