20
Mayıs
2024
Pazertesi
YAŞAM

ODTÜ'ye katliam suçlaması

Ankara Büyükşehir Belediyesi, ODTÜ'nün Yeni Oran'daki ormanlık arazisinde "yüzlerce çam ağacının kesildiğini" iddia ederken, ODTÜ'lü yetkililer, Orman Bölge Müdürlüğü'nün denetiminde bakım çalışması yapıldığını bildirdi.

Ankara Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan yazılı açıklamada, ODTÜ'nün Yeni Oran yolu üzerindeki arazisinde özel bir şirket tarafından yüzlerce çam ağacının kesildiği iddia edilerek, bölgede oturan vatandaşların buna tepki gösterdiği savunuldu.

Vatandaşların ifadelerine yer verilen açıklamada, vatandaşların ağaçların kesilmesini protesto ettiği belirtildi. Açıklamada, "Vatandaşlar 'Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin Anadolu Bulvarı'nı ODTÜ arazisi içinden geçirmek istemesine ağaç katliamı olur' diyen ODTÜ yönetimi asıl kendi ağaç katliamı yapıyor' dediler" ifadeleri yer aldı.

ODTÜ'den açıklama

ODTÜ yetkilileri konuya ilişkin yaptıkları açıklamada, ormanda bir hafta önce bakım çalışması başlatıldığını bildirdi.

Yaklaşık bir ay sürecek çalışmanın, Orman Genel Müdürlüğü'nce hazırlanan amenajman planı çerçevesinde gerçekleştiğini ifade eden yetkililer, "Belirli aralıklarla bakım yapmak zorundayız. Yapmadığımız taktirde hektar başına düşen ağaç sayısının fazlalığı o hektarda ağaçların sağlıksız gelişimine yol açacaktır. Bu nedenle bu ağaçların arasında sağlıksız, ince kalmış olanları veya yağmur, kar yükü nedeniyle devrilmiş, kırılmış olanları kesip çıkarmak zorundayız. Bu, tüm Türkiye ormanlarında uygulanan bir sistemdir" dedi.

Yetkililer, "ODTÜ ormanı koruma ve muhafaza amaçlı yapılmış doğal bir ormandır. Biz buradan bir gelir elde etme kaygısında değiliz. Bu bilgiler Ankara Orman İşletme Müdürlüğü'nden teyit edilebilir. Biz bu ormanı kanunlara göre işletiyoruz. Onların bilgisi olmadan hiçbir şey yapmayız. Resmi yazışmalarımız, görüşmelerimiz var. Bu çalışmayı yapmak zorundayız. Yapmazsak orman çöker, hastalıklara dayanıklılık azalır, sağlıksız görüntüye neden olur" diye konuştu.

"Kuru dallar budanıyor"

Geçmiş yıllarda TRT Genel Müdürlüğü'nün bulunduğu bölgedeki arazide de Orman Bölge Müdürlüğü'nün denetiminde aynı çalışmanın gerçekleştirildiğini, o zaman da tepki gördüklerini ifade eden yetkililer, ancak şimdi o bölgede ağaçların daha sağlıklı geliştiğine işaret etti.

Yetkililer, "Geçen yıl 120 hektarlık bir alanda kuru alt dal budama çalışması yaptırdık. Bu sene de 120 hektarlık bu alanda ferahlatma çalışmasını yapıyoruz. Bu yıl Konya Yolu ile Oran Yolu arasında kalan üçgende, 160 hektarlık alanda kuru dal budama çalışması yapılıyor. 2009 yılında bu alanda da yine aralama, ferahlatma çalışması yapılacak. Vatandaşlardan bize de şikayetler geliyor ama anlattığımız zaman insanlar ne demek istediğimizi anlıyorlar. Normalde iki ağacın beslenebileceği bir alanda 10 ağaç varsa siz bu 8 ağacı besleyemezsiniz. Çünkü toprak yetersizdir, mineral eksikliği vardır. Aynı şey Beynam ormanında da Kurtboğazı ve Bayındır'da da yapılır" dedi.

AA-CNN
Yayın Tarihi : 14 Ekim 2008 Salı 17:37:20
Güncelleme :14 Ekim 2008 Salı 17:40:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?