19
Mayıs
2024
Pazar
YAŞAM

Öğretmenlere havuzlu villalı lojman

Mehmet Durmaz, Ankaralı bir işadamı. Çocukluğu köy öğretmeni olan babası ile birlikte Türkiye’yi dolaşmakla geçti. Gittiği köy okullarının tuvaletsiz, ahırdan bozma yıkık dökük binalarındaki lojmanlarında yaşadı. Üniversiteyi bitirdi, yurtdışında Türk konsolosluğunda çalıştı, daha sonra da savunma sanayiinde işadamı oldu.

 11 yıl önce tatil için geldiği Bodrum Gümüşlük’te aldığı ev yaşamının yönünü değiştirdi. Yazlarını Gümüşlük’te geçiren Durmaz, her gelişinde beldenin bir sorununu çözdü. Bir yaz beledeyiye çöp arabası, bir başka yaz vidanjör aldıktan sonra çevre sakinlerinin isteğini kıramayarak okul yaptırmak için harekete geçti.

Çünkü, beldedeki öğrenciler 102 yıl önce yapılan eski bir binada ders yapıyordu. Taşımalı eğitimin yapıldığı 9 derslikli bu eski okulda sınıflar da 50-55 kişilikti. Gümüşlük Eğitim ve Çevre Vakfı’nı kuran işadamı Durmaz, uzun süre okul yaptırmak için arsa gösterilmesini bekledi. Öğretmen babası Kemal Durmaz adına açmayı düşündüğü okul için artık sabırsızlanınca bu kez kendisi para verip beldede 4 dönüm arsa satın aldı ve 1 yılda 16 derslikli, 480 öğrencinin eğitim göreceği modern bir okul binası yaptırdı.

Kütüphane, yabancı dil, bilgisayar, fen ve teknoloji laboratuvarı, teknoloji tasarım dersliği, resim ve müzik dersliği, okul öncesi anasınıf oyun odaları, konferans, jimnastik salonları da yaptıran işadamı asıl sorunu binayı yaptırdıktan sonra yaşadı. Yaptırdığı okulun içini en modern ders araç-gereçleri ile donatan Durmaz’ın tek isteği eski okul yerinin vakfa bağışlanarak müze için verilmesiydi. Ancak, bu isteğinin karara bağlanması tam 3.5 yıl sürdü. Sonunda Milli Eğitim Bakanlığı bu isteği kabul etti, okul da açıldı.

 Çocukluğunda gittiği köy okullarında zor şartlarda yaşayan işadamı yaptırdığı okulun ardından öğretmenleri de unutmadı. Okulunda çalışan öğretmenlere site içinde havuzlu 6 adet villa satın alarak lojman olarak kullanılması için verdi. Ancak, işadamı Durmaz şimdi Bakanlığın bu konudaki kararını bekliyor.

 Durmaz, ilçeye okul dışında, önümüzdeki aylarda Sağlık Ocağı ile gazoz ve meyve suyu fabrikası yapmak için harekete geçti. Bu arada Gümüşlük’te ihtiyacı olan çocuklara da eğitim bursu veriyor.

 Durmaz, yaz aylarında da bir vakıf üniversitesi ile ortaklaşa Gümüşlük’te su ürünleri ve güzel sanatlar fakültesi açmak için çalışmalar yapıyor.

 Öğretmenlerin lojmanı havuzlu villa

 Mehmet Durmaz, eğitime niçin gönül verdiğini şöyle anlatıyor: "Babama küçüklüğümde yaşadığımız şartlar nedeniyle para kazanırsam okul yaptıracağım sözünü vermiştim. Gümüşlük’ü görünce çok sevdik. Yaşamımın geri kalanını artık orada geçirmek istiyordum. Okulu da buraya yaptırmayı düşündüm. Ancak, okulu bir yıl gibi kısa sürede yaptırdıktan sonra tam 3.5 yıl bağışlamak için çok uğraştım. Bürokratik engeller yüzünden okula bir türlü açılış izni verilmedi.

Babam da maalesef ismini verdiği bu okulun açılışını göremedi. Okul 4 yıl önce bana tam 2 trilyona maloldu. Burası bir deprem bölgesi. Biz yeni okulumuzu çok sağlam yaptırdık. İnsan, kötü okullarda okuyunca böyle güzel okullara özlem duyuyor. Maalesef ben de iyi okullarda okuyamadım. Öğretmen çocuğu olarak bu anlamda çok sıkıntı yaşadım. Anadolu’da kaldığımız yerler iptidai şartlarda yerlerdi. Şimdi, işadamı oldum.

İmkanım var. Ben de okul yaptırdım. Bununla yetinmedim. Bodrum turistik bir yer. Turistik bölgelerde de ev kiraları çok fazla. 500-600 liradan aşağı ev yok. Öğretmen 800 lira maaş alıyor. 600 lirayı ev kirasına veren bir öğretmen nasıl geçinir? Öğretmenlere lojman yapmak istedim. Ancak, yine arsa alamayınca parasını kendim vererek arsa alıp, üzerine havuzlu, villalı lojman yaptırdım. Şimdi, iskanlarını bekliyorum. Milli Eğitim Bakanlığı’na başvurdum. Puanlarına göre Milli Eğitim Müdürlüğü öğretmenleri seçip, bu lojmanlarda kalmasını sağlayacak."

Hürriyet
Yayın Tarihi : 15 Şubat 2009 Pazar 18:14:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?