19
Mayıs
2024
Pazar
YAŞAM

OGS borcunu ödemek için otomobilini sattı

Karayolları Bölge Müdürlüğü, İstanbul Boğazı’ndaki köprülerden kaçak geçenlerin peşine düştü. Her ay 20 binin üzerinde sürücü 3 YTL’lik gişe ücretini ödemeden köprüleri kullanıyor.

Gişeleri kameralarla takip eden görevliler, sayıları hızla artan kaçak sürücülerden para tahsilatını yapmak için Maliye elemanı gibi çalışıyor. Kameraların tespit ettiği plaka sayesinde Emniyet Genel Müdürlüğü’nden sürücünün adresi çıkarılıyor, vergi dairelerine Otomatik Geçiş Sistemi (OGS) yüzsüzleri listesi astırılıyor, aynı zamanda trafik tescil bürolarına yazı yazılarak geçiş cezası ödenmeden aracın satışına izin verilmemesi isteniyor.

Mücadele önemli ölçüde sonuç verirken, İstanbul’da ilginç bir olay yaşandı. 70’in üzerinde kaçak geçiş yaptığı tespit edilen ve 2 bin 500 YTL OGS cezası kesilen bir sürücü, cezayı ödeyebilmek için eski model arabasını satmak zorunda kaldı. Yine 30’un üzerinde kaçak geçiş karşılığı bin YTL’lik otomatik geçiş faturası kesilen bir motosiklet sürücüsü de parayı motosikletini satarak ödedi.

Karayolları, 3 Nisan'dan itibaren tamamen otomatik geçişle donatılacak Boğaziçi Köprüsü'nden kaçak geçişlerin daha da artacağını düşünüyor. Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nde takip yapan ekipler için özel bir bölüm hazırlanıyor. Kaçak geçiş cezalarının sürücülerin adresine daha seri bir şekilde ulaştırılması için çalışma yapıldığını açıklayan yetkililer araç sahiplerini uyarıyor: “Devlet takip etmez diyerek kaçak geçiş yapmayın, her an birikmiş bir faturayla karşınıza çıkabiliriz.”

Asya ve Avrupa kıtalarını birbirine bağlayan Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet köprüleri devlet için önemli bir gelir kaynağı. 1973 yılından bu yana 2 milyar aracın geçtiği köprülerden 2 milyar dolarlık gelir elde edildi. Sadece Boğaziçi Köprüsü'nden günde ortalama 200 bin araç geçiş yapıyor. Köprüler, gelirin yanı sıra eylem ve protestolarla da çok konuşuluyor. Köprü geçiş ücretlerine yapılan her zam sivil toplum örgütleri tarafından protesto ediliyor. Zammın yapıldığı günler köprüde protesto içerikli korna sesleri yankılanıyor.

Son yıllarda sürücülerin gişelerden beklemeden geçişini sağlayan Otomatik Geçiş Sistemi'nin yaygınlaşmasıyla köprü kontrol merkezlerinde yeni teknolojik cihazlar kuruldu. 3 YTL'lik geçiş ücretini ödemeden OGS'den kaçak geçiş yapan sürücülerin sayıları ise hızla arttı. Geçen şubat ayında sadece Boğaziçi Köprüsü'nden toplam 2 milyon 324 bin araç geçti. Bu araçların yüzde 10'dan fazlası hiç para ödemeden kaçak geçiş yaptı.

Gişelerden kaçak geçenlere 3 yeni liralık ücreti ödemeleri için 3 gün süre veriliyor. Bu süre içinde parayı ödemeyenlere 33 yeni lira para cezası kesiliyor. Karayolları Bölge Müdürlüğü, kaçak geçişin alışkanlık haline gelmemesi için ceza tahsiline önem veriyor. Gişelerdeki kameraların tespit ettiği plakalar otomatik olarak kontrol merkezindeki Karayolları görevlilerinin bilgisayarlarına işleniyor. Kaçak geçiş yapan araçların kayıtları belirli aralıklarla toplanıp Emniyet Genel Müdürlüğü'ne iletiliyor. Buradan alınan 5-10 bin adrese PTT aracılığıyla ceza tebligatı gönderiliyor.

Karayolları her tebligat için postaya 3,5 yeni lira pul parası ödüyor. Sürücülerin bir kısmı tebligatı dikkate alarak ödeme yapıyor. Adreslerine ulaşılamayan ve ödeme yapmayan sürücülerin isimleri ise defterdarlıklara bildiriliyor. Defterdarlıklar araçların ruhsat sahiplerinin isimlerini vergi dairelerine asıyor. Listelerin asılı kaldığı 1 ay içinde ödeme yapmayan sürücüler için Maliye yetkililieri devreye giriyor. Sürücüler cezayı ödemezse araçların muayenelerinin dahi yapılmasına izin verilmiyor. Aracın muayenesi için gerekli olan temiz kağıdı ceza ödenmeden sürücüye verilmiyor. Karayolları yetkilileri, kaçak geçiş yapanları ilçelerdeki trafik bürolarına da bildiriyor. Bu sayede OGS cezası ödenmeden aracın satışının yapılması engelleniyor.

Kaçak geçişlerin tahsilatı için yıllık 40-50 bin yeni lira pul parası harcayan Karayolları, bunun karşılığını kat kat fazlasıyla alıyor. Kameraların tespit ettiği kayıtlarda 100'ün üzerinde kaçak geçiş yapan sürücülere rastlanıyor. Devlete 8 bin YTL kaçak geçiş borcu olan sürücüler bulunuyor. Takibat sonucu bu sürücülerin birçoğu cezasını ödemek zorunda kalıyor. Bir Karayolları yetkilisi, 2 bin 500 yeni lira ceza kesilen sürücünün parayı ödeyebilmek için eski model arabasını sattığına bizzat şahit olduklarını belirtiyor.

Aynı şekilde motosikletiyle 30'un üzerinde kaçak geçiş yapıp bin YTL ceza yazılan bir kişi de motosikletini satarak parayı ödemiş. Kamuoyunun tanıdığı ünlü kişiler de cezalardan kurtulamıyor. Kaçak geçişi alışkanlık haline getiren ünlü bir gazeteciye kesilen ceza, gazetesi tarafından ödenmiş. Ünlü bir spor yazarının da oğluna ait 600 YTL'lik kaçak geçiş cezasını geçtiğimiz günlerde Karayolları'ndaki vezneye gelerek ödediği belirtiliyor.

İstanbul'da 3 Nisan 2006 tarihinden itibaren Boğaziçi Köprüsü'ndeki tüm gişelerin Otomatik Geçiş Sistemi'ne dahil olması kararının alınması kaçak geçiş sayılarını da artıracak. Çok sayıda sürücünün OGS cihazının olmayışını bahane ederek köprülerden kaçak geçiş yapacağı ihtimalini değerlendiren Karayolları Bölge Müdürlüğü, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nde kaçak takibi için ayrı bir bina tahsis etti. Plakaya ait adreslerin kısa sürede tespit edilip ceza tahsilatının seri şekilde yapılması için İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nden destek istenecek. Karayolları yetkilileri, sürücülerin “Kaçak geçsem de takibi yapılmaz.” düşüncesiyle hareket etmemeleri uyarısında bulunuyor.

Zaman
Yayın Tarihi : 5 Mart 2006 Pazar 11:33:33
Güncelleme :5 Mart 2006 Pazar 11:41:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?