16
Mayıs
2024
Perşembe
YAŞAM

Okula gidemedi, kocaya gidiyor

Beldesindeki lise kapatılan ve ilçe merkezindeki liseye gönderilmeyen 14 yaşındaki Fatma Özçim yaşı büyütülüp evlendiriliyor. 22 yaşındaki bir gençle nişanlanan Fatma "Öğretmen olacaktım ama şimdi tek çarem evlilik" dedi.

HÜRRİYET geçtiğimiz eylül ayında Kırıkkale’nin Delice ilçesine bağlı Büyükavşar Beldesi’ndeki Büyükavşar Lisesi’nin düşük öğrenci sayısı gerekçesi ile kapanacağını duyurdu. Okulun öğrencilerinden 14 yaşındaki Fatma Özçim, o dönemde Hürriyet muhabirine "Okulumu kapatırlarsa, beni evlendirirler" demişti. Beklenen oldu, okul kapandı ve Fatma nişanlandı...

Kırıkkale Valiliği, bir süre önce Milli Eğitim Bakanlığı’nın onayı ile Türkiye’nin başkentine 100 kilometre uzaklıktaki, öğrenci sayısı az olan Büyükavşar Lisesi’ni kapatma kararı aldı. Okulun bu eğitim ve öğretim yılında kapanmasıyla birlikte öğrenciler, 18 kilometre uzaktaki Delice İlçesi’ne yönlendirildiler. Ancak, dağlık bir bölge olduğu için kışın kar nedeniyle kapanan yollar, çocukların liseye gitmesini engel oldu. Geçtiğimiz yıl 8. sınıftan mezun olan Fatma da sınıfın 26 kişi olduğunu ve 24 kişinin bu nedenle liseye gidemediğini anlattı.

YAŞINI BÜYÜTECEKLER

Nişanladıkları torunları Fatma’nın evlenebilmesi için yaşını büyüteceklerini söyleyen babaanne Fadime ve dede Osman Özçim ise "Çoluk çocuk evlilikten ne anlar. Ama yapacak bir şeyimiz yok. Okul kapandı. Torunumuza kötü bir laf gelmesini istemiyoruz. Tek çaremiz evlendirmek" diye konuştular.

13-14 yaşlarında evlendirilen çocukların resmi nikah olana kadar evli kalmalarını sağlamak için aileler arasında senetler hazırlandığını anlatan Kırıkkale Sosyal Hizmetler İl Müdürü Mahmut Dalgalı ise, "Resmi nikahı sağlama almak için kendi aralarında 50-100 milyarlık senetler yapılıyor. Resmi nikah olunca senedi geri veriyorlar. Kırıkkale’de 50 bin kişi üzerinde yaptığımız araştırmada her 10 erkekten biri çok evli ve 18 yaş altı evlilik oranı yüzde 13" diye konuştu.

KANUNEN YASAK

14 yaşında bir çocuğun evlendirilmesinin, çocuk haklarının ihlali olduğunu söyleyen Psikiyatr Feride Yıldırım Güneri de, "Kanunen de yasak olan 14 yaşındaki çocuğun evlendirilmesi fiziksel ve ruhsal olarak çok büyük kapanmayacak yaralar açar. Bu bir suç. Yaşının büyütülmesi formalitedir. Çocuğun yaşı aynıdır ve bu çok kötü sonuçlar doğuracaktır" görüşünü bildirdi.

Dedesi büyüttü

3 aylıkken anne babası ayrıldıktan sonra babaannesi ile dedesince bakılan Fatma Özçim, maddi imkansızlıklar yüzünden evlenmesi gerektiğini belirtti.

Öğretmen olacaktı

Geçtiğimiz günlerde nişanlanan ve annesini ilk kez geçen yıl gördüğünü anlatan Fatma Özçim "Okul kapanmasaydı evlenmeyecektim, öğretmen olacaktım. Ama tek kurtuluşum bu. Çok üzgünüm" dedi. Öğrenci azlığından kapatılan okulun önüne poz veren 14 yaşındaki Fatma ile 22 yaşındaki nişanlısı Ersan Erikli şimdi evlilik hazırlığı yapıyor.
Deniz BİLİROĞLU / Hürriyet
Yayın Tarihi : 15 Ocak 2007 Pazartesi 07:34:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?