16
Mayıs
2024
Perşembe
YAŞAM

Ölene kadar yüzlerini göstermiyorlar

Tuareg toplumunda erkekler yüzlerini örtüyor....

Nijer'in kuzeyinde yaşayan ve 12 milyon nüfuslu ülkenin yaklaşık yüzde 9'unu oluşturan Tuareg toplumunda, kadınlar değil, erkekler başlarını ve yüzlerini örtüyor.

Tamamı Müslüman olan Tuareg toplumunda, kadınlar yerine, sadece erkekler yüzlerini gözleri açıkta kalacak şekilde örtüyorlar.

"Çöl adamları" olarak da bilinen Tuareglerin, delikanlılık çağından itibaren yüzlerini örtmeye başladıkları ve aile fertleri dahil olmak üzere ölene kadar yüzlerini bir daha kimseye göstermedikleri bildirildi.

Nijer'in başkenti Niamey'de yaşayan Tuareg toplumunun ileri gelenleri, yüzlerini örtmenin dini bir simge olmaktan ziyade, atalarının geçmişte çölde yaşamalarından kaynaklandığını ifade ettiler.

Geçmiş yıllarda ticaret yapanlara deve kervanlarıyla öncülük yapan atalarının, çöl kumlarından korunmak için yüzlerini örttüklerini belirten Tuaregler, bu uygulamanın daha sonra gelenek haline geldiğini ve bunu devam ettirdiklerini kaydettiler.

Tuareg toplumunda kadın, güçlü ve özgür yapısıyla da biliniyor. Tuareg kadınının kendi hayatıyla ilgili kararları kendisinin verebildiği belirtildi.

Bu arada, 1990'lı yıllarda Nijer hükümetiyle sorun yaşayan Tuareglerin ayrı bir yönetim kurabilmek için silahlı mücadele verdikleri öğrenildi.



aa
Yayın Tarihi : 16 Mart 2007 Cuma 10:56:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?