19
Mayıs
2024
Pazar
YAŞAM

Ölmemek için mutlaka yapın

Uzmanlar doğalgaz kullananları uyarıyor: “Her yıl bakımları yaptırın, 6 ay veya yılda bir bacaları temizletin. Havalandırma menfezlerini kesinlikle kapatmayın ve mümkünse hermetik kombi kullanın”

Ankara’da 7 gencin ölümü, evde kullandığımız doğalgazın ’bakım ve kontrolünün’yapılmadığı zaman silah kadar tehlikeli olduğunu ortaya çıkardı. Doğalgaz kullanımı konusunda dikkatli olunması gerektiğini bildiren uzmanlar, kurallara uyulduğunda doğalgazın en sağlıklı ısınma aracı olduğunu söylüyor. İ

stanbul Makine Mühendisleri Odası Doğalgaz Tesisi Eğitmeni Mühendis Nafi Varan, akla takılan bütün soruları cevaplandırdı. Varan öncelikle ister apartman olsun ister müstakil ev olsun hermetik kombi kullanılmasına öncelik verilmesi gerektiğini söyledi:

“Kombiler bacalı ve hermetik olmak üzere ikiye ayrılır. Bacalı kombi yanarken ortamın oksijenini kullanır. Hermetik kombi ise oksijeni dışarıdan alır. Bu yüzden hermetik daha sağlıklı ve riski az olan sistemdir.”

İşte yapılması gerekenler

Makine Mühendisi Nafi Varan, müstakil ev ya da apartmanda oturanların alması ve yapması gereken güvenlik önleminin farklı olduğunu söylüyor. Varan, hermetik kombilerde cihazın yılda bir kez bakımının yapılmasının şart olduğunu söylüyor. Ancak bacalı kombilerde bakım işlemlerinin çok daha karmaşık ve detaylı olduğunu sözlerine ekliyor. Mühendis Varan’ın bacalı kombiler için hayat kurtaran tavsiyeleri yanda...

Müstakil ev sahipleri ne yapmalı?

Bacalı kombilerde en önemli husus baca. Yangın Yönetmeliği’ne göre bacanın 3 ayda bir, bağlantısının ise 2 ayda bir temizlenmesi gerekir.

- Temizliği yetkili firmalara yaptırın ve belge alın.

- Bacanın çıktığı noktada şapka olmalı.

- Baca çatıdan en az 80 santim yüksekte olmalı.

- Bacayla kombi bağlantısı kombiden en az 30 santim yükseğe çıkmalı ve bacaya eğimli girmeli.

- Bacaya giren ekipman çelik olmalı, kelepçe ile duvara sabitlenmeli sızdırmazlığa karşı etrafı sıvanmalı. Alüminyum ekipman kullanılmamalı.

- Cihazların yılda en az bir kez bakımı yapılmalı. Bu yakıt tasarrufu açısından önemlidir.

- Pencerelere takılan havalandırma menfezlerini kesinlikle kapatmayın. Bu hayat sigortanızdır.

- Eğer kombi mutfaktaysa doğalgaz kaçaklarına karşı mutlaka alarm cihazı taktırın. Bu alarmın fiyatı en fazla 200 TL’dir.

- Karbonmonoksit gazına karşı da alarm cihazları vardır. Bunun fiyatı ise 70 TL civarındadır.

Apartman dairesinde otoranlar ne yapmalı?

Apartmanda oturanların ise bütün bu maddelerin dışında ayrı bir işlem daha yapmaları gerekiyor. Bu işlemin adı ise ’duman testi.’Apartmanlar ile müstakil evler arasındaki en önemli fark bacadır.

Müstakil evde baca tek olduğu için risk azdır. Apartmanlarda da tek baca kullanılma zorunluluğu vardır. Ancak bacalar yan yana olduğundan sızıntı riski vardır. Bu yüzden yılda bir kez duman testi yaptırmanız gerekir. Bu test ise şöyle yapılıyor. Baca temizliği yapılırken duman tableti alınıyor ve bacada yakılıyor.

Duman tabletleri doğalgaz ürünleri satan işyerlerinden tanesi ortalama 5 TL’ye temin edilebiliyor. Duman tableti yakıldıktan sonra baca kapanıyor. Diğer dairelere duman sızıntısı olup olmadığı kontrol ediliyor. Çünkü baca duvarındaki çatlaklardan duman sızıntısı ihtimali her zaman var. Duman testi ile risk kalkıyor.

Merkezi sistemlerde durum

En az riski taşıyan sistemlerdir. Her yıl brülörün bakımının yetkili servis tarafından yapılması zorunludur. Baca temizliği de yılda bir yapılmalı.

Vatan
Yayın Tarihi : 4 Ocak 2009 Pazar 15:51:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Ersan Görür IP: 81.213.64.xxx Tarih : 6.01.2009 18:47:07

KAMUOYUNU BİLGİLENDİREN BU TÜR YAZILARI HAZIRLIYAN VE YAYINLIYANLARA ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM.SIZDIRMAZLIK TESTİNE EK OLARAK;BACA ÇEKİŞİNİN TESTİ BACA KAPATILMADAN,KOMBİ ÇIKIŞINDA YAKILAN DUMAN TABLETİNDEN OLUŞAN YOGUN DUMAN İZLENEREK YAPILIR.