27
Mayıs
2024
Pazertesi
YAŞAM

Online oyun çılgınlığı

Online oyun çılgınlığı o kadar büyüdü ki, kendi etrafında dönen bir ticaret haline bile çoktan gelmiş durumda. Kimi insanlar oyunda kullandığı çok değerli ve güçlü bir kılıcı gerçekten 10 bin dolar gibi uçuk rakamlara birbirlerine satabiliyorlar. Star gazetesi köşe yazarı Kemal Yazıcı'nın konu ile ilgili yazısını aynen alıntılıyoruz.

Online oyun çılgınlığı

18’li yaşlardayken üniversiteyi de kazanmanın stresini üstümüzden attığımız dönemlerde, sürekli bir şekilde Internet Cafe’de arkadaşlarımızla ağ üzerinde karşılıklı oyunlar oynardık, lakin o zaman uyuyan bir devin serüvenlerini pek farketmemiştik.

Arkadaşlarınızla ağ üzerinde bir oyunda çekişmenin zevki farklıdır, ama olayı büyütmek istiyorsanız; internet üzerinde milyonların oynadığı online oyunlar var. Gerek web tabanlı oyunlar olsun, gerekse grafik motorlarıyla görsel olarak süslenmiş sağlam grafik kartıyla görsel bir şölene dönüşebilecek oyunlar olsun, internet üzerinde milyonları başına bağlamış durumda ve insanlar çılgınlar gibi sanal bir dünyada diğer yaşamlarını devam ettiriyorlar. Kimisi uzayda istasyon kurup büyük evrensel savaşlara katılıyor, kimisi ise mistik dünyada yarattığı bir büyücü karakter ile kılıçların mızrakların ve de büyülerin dolaştığı hayal bir dünyada karakterini level atlatmak ve en güçlüler arasında bulunmak için kendini zorluyor. Online oyun çılgınlığı o kadar büyüdü ki, kendi etrafında dönen bir ticaret haline bile çoktan gelmiş durumda. Kimi insanlar oyunda kullandığı çok değerli ve güçlü bir kılıcı gerçekten 10 bin dolar gibi uçuk rakamlara birbirlerine satabiliyorlar. Sonuç olarak bu sadece sanal bir kılıç, ama kimisi için çok daha öte birşey haline gelmiş. Geçenlerde internette takip ettiğim bir haberde ise, oyun firması sanal bir uzay istasyonunu açık arttırmayla 100 bin dolara sattı. Bunun gibi örnekler çok, eğer oyun içinde çok sağlam bir karakter yaratabilmişseniz o karakterinizi kapış kapış alanlar var. Peki bu oyunlara bu kadar çılgınlar gibi bağlanılmasının sebebi ne? Cevap çok basit aslında, gerçek hayattan bir an olsun kaçış yapmak. Ha! Bu elbet bir yere kadar güzel birşey , sürdürdüğümüz real yaşamın stresinden bir an olsun uzaklaşmak, lakin bu kadar uç noktalara gitmekte kanımca tehlikeli, uç noktalarda oynayacaklara tavsiyem hiç bulaşmasınlar bile.

En çok oynanan oyunlar... Web tabanlı olanlara örnekler

Ogame: Bu web tabanlı oyunda, uzayda bir filo kurup gezegenleri feth edebilir, birbirnize saldırıp karşıdakinin kaynaklarını sömürebilirsiniz, beni web tabanlı oyunlar pek sarmasa da, Türkiye’de çok fazla oyuncu kitlesi var, geceden filolarını istilaya yollayıp, arada uykusundan uyananan ve kazandıklarını konrtol eden insanlara kendim şahit oldum....

http://www.ogame.com.tr

Bitefight: Bu oyunda ise insanlar, kurt adam veya vampir olmayı seçip, iki düşman ırk arasında birbirlerine güç gösterisinde bulunuyorlar. Vampirler ile kurt adamların birbirlerine saldırması ile karakter geliştirmeye dayalı bir oyun.

http://www.bitefight.net/

Client -kurulumu olan oyunlar

İnsanların asıl çılgınlık noktasına getirdikleri oyunlar bu tipde, en çok bilineni World of Warcraft (WOW), Guild Wars ve Knight Online. Eskiden beri oynanan Ultima Online, tahtını bu oyunlara bırakmış durumda, o yüzden bu oyunlara kısaca değineceğim. İleride bu oyunları diğer yazılarımın dışında startek köşesinde tek tek tanıtmayı da düşünüyorum


WOW: World of Warcraft şu an 5 milyon insanı kendine bağlayan bir oyun, dünyada en çok oynanan online oyun ünvanına sahip, karakter yaratıp geliştirmeye dayalı oyun, çeşitli savaşlarla iyice eğlenceli hale geldi, özel günlerde karakterlerinizi edindiğiniz arkadaşlarınız ile kartopu savaşı bile yaptırabildiğinizi gördüm. Tabi bu eğlencelik durumlar, oyun içinde; arada sırada yapılan ufak sürprizler. En büyük dez avantajı oyunu aldıktan sonra (Türkiye’de indirimde 49.9 YTL den satılıyor) oyuna bir de aylık account hesabı yani üyelik parası vermek zorundasınız, Avrupa Server’ında oyun aylık 13.99 Euro’dan oynanıyor, karakterinizi en fazla level 60 yapabiliyorsunuz. Ama bundan sonrasında Honor (onurlu savaşcı olabilme) sistemi devreye giriyor. Oyun devamlı güncellenmekte ve de dipnot olarak oyuna Cuma saat 9 ile 12 arası bağlanamıyorsunuz çünkü o saatlerde genel server bakımı yapılmakta.Oyunun çok yakında ek paketi; World of Warcraft The Burning Crusade piyasada olacak ve oyunun fantazi dünyası çok daha fazla genişleyecek

http://www.wow-europe.com/en/

Guild Wars: WoW kadar ünlü bir oyun, oyun Türkiye’de WoW’dan daha pahalıya satılıyor, ama account parası vermiyorsunuz. Aynı şekilde karakter yaratmaya dayalı bir oyun.. En fazla Level 20’ye kadar çıkabilsenizde, aylık ücret vermediğiniz için oyun çok daha cazip konumda, oyunun eğlencelik yanlarından biri, karakterinizi ortalık yerde dururken dans ettirebilmeniz, eski bir şövalyeye efsane Elvis’in hareketlerini ya da John Travolta’nın o meşhur Pulp Fiction dansını yaptırmanız oldukça eğlenceli. Oyunda takımlar oluşturup (Guild) iki takımın karşılıklı çarpışması esnasında çok daha heyecanlı oluyor. Ayrıca kimsenin bağlanamadığı kendi dünyanızda görevler alıp karakterinizi geliştirmeniz mümkün.

http://www.guildwars.com/


Knight Online: Heralde Client’i bedava olduğu için internet üzerinde en çok oynanan oyunlar arasına girme fırsatını yakalayan bir oyun. İnternetten Client’ini bedavaya indirebilir, kurup oynamaya başlayabilirsiniz. Oyun içeriği Guild Wars ve de WoW kadar detaylı olmasada bedava olması kocaman bir artı.

http://www.knight-online.com.my/

Her türlü sorunuz için bana yukarıda ki mail adresimden ulaşabilirsiniz. Çok kaptırmamanız dileğiyle, iyi oyunlar, bol savaşlar....

Star-Kemal Yazıcı
Yayın Tarihi : 24 Eylül 2006 Pazar 12:48:18
Güncelleme :24 Eylül 2006 Pazar 13:08:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?