19
Mayıs
2024
Pazar
YAŞAM

'Organik besin şart değil'

İngiltere'de 162 raporun analiziyle tamamlanan araştırma, organik gıdanın dokunulmazlığını tehdit ediyor. Uzmanlara göre pahalı organikler olmasa da olur

 

Organik gıdalar sanıldığı kadar sağlıklı olmayabilir... İngiliz Gıda Standartları Ajansı (FSA) tarafından görevlendirilen Londra Hijyen ve Tropikal Tıp Okulu’ndaki araştırmacılar yaptıkları bir çalışmanın sonucunda sıradan yiyeceklerle, organik yiyecekler arasında vitamin ve mineral açısından önemli bir fark olmadığını öne sürdü.

Araştırma, normal çiftliklerde yetişen et, meyve veya sebzeler yerine daha sağlıklı oldukları ileri sürülen organik besinlerin aslında sağlığa fazladan bir yarar sağlamadıklarını belirtiyor. Çalışma, son 50 yılda yayımlanan 162 bilimsel raporun analiziyle hazırlandı. Gittikçe büyüyen ekonomik krizin yanında, organik besin endüstrisine milyarlarca pound’un akıtıldığını söyleyen araştırmacılar, müşterilerinin organik ürünleri daha sağlıklı olduğunu düşünmesi yüzünden marketlerin de bu pahalı ürünleri seçtiğini anlatıyor. Araştırmacılar organik bir tavuğun fiyatının normal koşullarda yetiştirilen bir tavuğun fiyatından üç kat fazla olduğu gibi noktalara dikkat çekiyor. Organik ürünler üreten çiftçilere göreyse rapor doğru değil. Organiğin savunucuları normal koşullarda üretilen yiyeceklerin ‘kimyasal bir kokteylden’ farksız olduğunu belirterek, organik besinlerin cilt problemlerini, astımı hatta kanseri bile engelleyebildiğini ileri sürüyor. Daha önceki çalışmalar organik besinlerin daha çok vitamin sağladığını belirtiyordu.

Araştırma grubunda yer alan Alan Dangour, raporun organik besinlerle ilgili şimdiye kadar yapılmış en iyi araştırmalardan biri olduğunu belirterek “Eleştirilerimiz gösteriyor ki, aslında organik yiyecekler beslenmede daha faydalı olduğu için üretilmiyor, ortada buna dair kesin bir kanıt yok” diye konuşuyor.
FSA’nın Tüketici Seçimi ve Diyet Sağlığı Başkanı Gill Fine ise insanların sağlıklarını düşünerek yüksek fiyatlı organik ürünleri almalarının çok da gerekmediğini belirterek “Çalışma, insanların organik besinler tüketmemesi gerektiğini söylemiyor. Çalışmanın bize gösterdiği şey organik ve normal şekilde üretilmiş yiyecekler arasında kesin olarak sağlığa etki edecek bir farkın olmamasıdır” diyor.
 

Radikal
Yayın Tarihi : 31 Temmuz 2009 Cuma 19:47:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?