26
Mayıs
2024
Pazar
YAŞAM

Ortaçağ kafası!

Şiddet kurbanı kadınlara yuva olan sığınma evlerine karşı gösterilen hoşgörüsüzlüğün bir örneği de Antalya’da yaşandı. Çevre sakinleri sığınma evine karşı çıktı

Antalya’nın kenar semtlerinden Yükseliş Mahallesi’nin 2121 Sokağı’nda bulunan yaklaşık 2 dönümlük arsa, imar planında “sosyal hizmet alanı” olarak ayrıldı. Temel için kazılan yere, Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu’nun desteğiyle İçişleri Bakanlığı ve belediyelerin ortak çalışmasıyla Türkiye’de kurulacak sekiz kadın sığınma evinden birinin yapılacağını öğrenen mahalle sakinleri ise ayaklandı.
Önce imza toplayan mahalle sakinleri, ardından kadın sığınma evinin yapılmasını neden istemediklerini de açıkladıkları dilekçeyi ‘mahalle sakinleri’ imzasıyla Antalya Valiliği’ne gönderdi.

Huzursuzluğa yol açarmış
Sığınma evinin gözden uzak yerlerde yapılması gerektiğini iddia eden Muhtar Memduh Aydıncan, ihtiyaç duydukları sağlık ocağının 3 kilometre uzaktaki Ulus Mahallesi’nde olduğunu söyledi. Asıl ihtiyaçları olan sağlığa yatırıma öncelik verilmesini istediklerini belirten Aydıncan, etrafı çocuklu ailelerin kaldığı apartmanlarla çevrili sığınma evinin huzursuzluğa yol açacağını savundu.
Mahalle sakinleri, tesise sığınan hayat kadınlarını pazarlayan kişilerin ve dostlarının sığınma evine gece yarısı gelmesinden korktuklarını da söyledi. Kadınlar da mahalleye sığınmaevi yerine, huzurevi yapılmasını istedi.

‘Mahallemiz için henüz erken’
Antalya Valiliği’ne teslim edilen dilekçede şu ifdeler yer aldı:
“Bizler Dokuma Yükseliş Mahallesi sakinleriyiz. Mahallemize kadın sığınma evi yapılacağını öğrenmiş bulunuyoruz. Mahallemiz gelişmiş semtler gibi olmayıp Anadolu örf adet ve geleneklerine bağlı. Böyle bir yerin yapılmasına anlayış göstermemektedirler. Neden olarak insanlarımızın bu yerde kalacak kadınlara kötü gözle bakacak olması ve ileride telafisi mümkün olmayan hadiseler olacağından korkmaktayız. Bu gibi yerlerin şehrin daha kozmopolitleşmiş yerlerinde olmasının uygun olacağı görüşündeyiz. Ancak mahallemizde sağlık ocağı bulunmamaktadır. Böyle bir eksiğimiz varken bu tür bir sosyal hizmetin mahallemizde erken olacağı düşüncesiyle bizler şimdilik böyle bir yerin mahallemizde olmasını istemiyoruz.”

Milliyet
Yayın Tarihi : 26 Nisan 2009 Pazar 18:15:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ahmet IP: 88.245.241.xxx Tarih : 26.04.2009 19:31:00

vatandaşa önceden sığınma evleri hakkında bilgi vermessen bazı geri kafalılardan duyduklarına inanıp kadın sığınma evini genel ev sanabilir  bir de özrü kabahatinden büyük sözü varya tam bu dilekçeye göre mahalleli burada  kalan kadınlara kötü gözle bakabilir diyor madem öyle sizde iyi gözle bakmayı deneyin ama erkekleriniz bu kadınlara kötü gözle bakacak kadar karektersizse zaten kendi komşularının kızına karısınada kötü gözle bakıyordur