19
Mayıs
2024
Pazar
YAŞAM

Özel güvenliğe rekor başvuru

Krizle birlikte özel güvenlik şirketlerine başvurular patladı. Son altı ayda yüzde 70 artan iş başvuruları ile özel güvenlik sektöründe çalışan sayısı emniyete bağlı polis sayısının iki katına çıktı.

Küresel kriz ile birlikte işsizliğin tırmanışa geçtiği Türkiye'de gençler, "iş bulurum" umuduyla özel güvenlik şirketlerine koşuyor. Son 6 ayda özel güvenlik şirketlerine kaydolan kişi sayısında yüzde 70 artış yaşanırken sektörün 3.5 milyar dolarlık büyüklüğe ulaştığı tahmin ediliyor. Sadece İstanbul'da her gün ortalama 1000 genç, özel güvenlik şirketlerinin kapısını çalıyor.
Emniyet Genel Müdürlüğü Asayiş Dairesi Başkanlığı'na bağlı faaliyet gösteren Özel Güvenlik Kurumları Şube Müdürlüğü'nün verilerine göre 2008 yılı itibariyle Türkiye'de 1055 adet özel güvenlik şirketi bulunuyor. Son 5 yılda büyük atılım yapan sektörde görev yapanların sayısı, polis teşkilatının yaklaşık iki katına çıktı. Türkiye'de 185 bin polis görev yaparken özel güvenlikçi sayısı ise 350 bine yaklaşmış durumda.

İş başvuruları yüzde 70 arttı
İstanbul'da hizmet veren Eman Güvenlik Yetkilisi Mustafa Aksu, son 6 ayda kendilerine yapılan iş başvurularında yüzde 70 artış yaşandığını söyledi. "Her hafta ortalama 25 başvuru alıyoruz" diyen Aksu, "Gençlerin sektörümüze yoğun bir ilgisi var. Türkiye'de geçmişi çok kısa olsa da güvenlik sektörü geleceğin mesleği olarak görülüyor" diye konuştu. MİS Güvenlik Eğitim Kurumları sahibi ve TOBB Özel Güvenlik Meclis Üyesi Cevat Turan ise küresel kriz nedeniyle işini kaybeden gençlerin güvenlik sektörüne yoğun ilgi gösterdiğini vurgulayarak "Son dönemde sertifika almak için bize başvuranların sayısı yüzde 50'den fazla arttı" diye konuştu.
Kriz öncesinde kendilerine başvuru yapanların büyük çoğunluğunu lise mezunları oluştururken krizden sonra üniversite mezunlarının başvurularında büyük artış gördüklerini anlatan Turan, "Elektronik mühendisleri, veterinerler, işletmeciler geliyor. Üniversite mezunlarının özel güvenlikte yönetici olma şansları yüksek. Firmalarda özel güvenlik elemanı değil de özel güvenlik müdürü olarak çalışabiliyorlar" diyor. Ayrıca birçok şirketin de kriz nedeniyle iş veremediği bazı elemanlarını özel güvenlik eğitimine gönderdiğine işaret eden Turan, "Krizde küçülen şirketler çalışanlarını elinde tutabilmek ve maliyetten kısmak için elemanlarını bize gönderiyor" dedi. Turan, ayda 480 kursiyere eğitim verdiklerini ifade ederek, eğitim verdikleri kişiler içinde asker kökenli insanların da bulunduğunu belirtti.

450 bin sertifikalı güvenlikçi var
"İnsanlar krizde en azından sigortam olur, diyerek güvenliğe yöneliyor" diyen CAT Güvenlik'in sahibi Mustafa Civelek de sektörün 3.5 milyar dolarlık büyüklüğe ulaştığını kaydetti. Türkiye genelinde yaklaşık 450 bin kişinin özel güvenlikçi sertifikasına sahip olduğunu dile getiren Civelek, "Eğitim için başvuranlar içinde iyi eğitimlilerin sayısı her geçen gün artıyor. Bu belki bizi sevindiriyor ama ülkemizin geleceği için iyi bir sinyal olduğunu düşünmüyorum" dedi.

Toplumsal açıdan sağlıksız
Bu arada Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi ve sosyal psikoloji uzmanı Prof. Dr. Çiğdem Kâğıtçıbaşı da yapılan bilimsel araştırmalara göre şiddet kullanma yetkisine sahip insanların zamanla diğer insanlara göre daha agresif bir yapıya sahip olduğunu söyledi. Yalnızca güvenlik şirketlerinin değil, toplumun her alanında şiddeti özendirmenin tehlikeli yan etkileri olacağına dikkat çeken Kâğıtçıbaşı, "Nitelikli ya da niteliksiz gençlerimizin iş bulmak için güvenlik şirketlerine yönelmesi ve bu gençlere silah eğitimi verilmesi, toplumun geleceği açısından parlak bir tablo çizmiyor" dedi.


800 TL'ye silah kullanma hakkı
Özel güvenlikçi olabilmek için zorlu bir süreçten geçiliyor. 18 yaşını aşmış en az lise mezunu adaylar silahlı güvenlik için 120 saatlik, silahsız güvenlik için 90 saatlik eğitimden geçmek zorunda. Tüm masrafları ile birlikte silahsız güvenlik elemanı kimliği alabilmek için 650 TL, silahlı kimlik almak için 800 TL'yi gözden çıkarmak gerekiyor. Silahlı güvenlik eğitimi almak için en 21 yaşında ve lise diplomasına sahip olmak gerekiyor. Özel güvenlik eğitimine katılan kişiler, yılda 4 kez açılan sınavlara katılarak Özel Güvenlik Sertifikası almaya hak kazanıyor.



2008 Yılı Sonu İtibariyle istatistiksel veriler*:

Silahlı güvenlik sayısı: 77 bin
Özel Güvenlik Şirketi Sayısı: 1.055
Güvenlik Eğitim Kurumu Sayısı: 604
Sertifika Alan Kişi Sayısı: 415.471
Faal Özel Güvenlik Elemanı Sayısı: 321.563
Silahlı Personel Sayısı: 77.127

Hangi ilde kaç özel güvenlik şirketi var?
İstanbul: 355
Ankara: 146
İzmir: 55
Diyarbakır: 15
Trabzon: 17
Antalya: 36

*Emniyet Genel Müdürlüğü'ne bağlı Güvenlik Kurumları Şube Müdürlüğü'nün verileridir.


Güvenlik eğitimi neleri kapsıyor?

* Etkili iletişim
* Yangın güvenliği ve tabii afetler
* Patlayıcı maddeler
* Kişi koruma
* Güvenlik sistem ve cihazları
* Olay yeri koruma
* Kalabalık yönetimi
* Uyuşturucu madde bilgileri
* İlkyardım
* Özel güvenlik hukuku ve kişi hakları
* Güvenlik tedbirleri
* Silah bilgisi ve atış eğitimi
 

Referans
Yayın Tarihi : 15 Mart 2009 Pazar 00:33:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?