22
Mayıs
2024
Çarşamba
YAŞAM

Pakistanlının böbreği sadece 3,500 ytl

Organ nakli için talebin arzı kat kat aşmasıyla zengin ülkelerden fakir ülkelere ''nakil turizmi'' eğiliminin ortaya çıktığı bildirildi. 

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), 2005'te 66 bin böbrek naklinin yapıldığını ancak bu rakamın, en çok aranan organ olan böbrek nakli ihtiyacının sadece yüzde 10'una tekabül ettiğini belirtti. Aynı yıl 21 bin karaciğer ve 6 bin kalp nakli yapıldığı kaydedildi. 

DSÖ'nün açıklamasında, böbrek ve karaciğer nakillerinin sayısının yükseldiği, buna karşılık talebin de arttığı, ancak yeterli organ bulunamadığı belirtildi.

YOKSULUN BÖBREĞİ 3,500 YTL 

Yeterli organ bağışının olmaması sonucu, zengin ülke insanları ''organlarını satın almak için'' fakir ülke insanlarına yöneliyor. 

Pakistanlı doktor Ferhat Muazzam, Pakistan'da bazı köylerin sakinlerinin yüzde 40-50'sinin tek böbrekleri olduğunu söyledi. 

Muazzam, Pakistanlı donörlere bir böbrek için 150 bin rupi (3,500 YTL) önerildiğini, ancak paranın yarısına aracılar el koyduğu için bağışçıların eline bu paranın yarısının geçtiğini anlattı. 

Muazzam'ın verdiği bilgiye göre, Batı ülkelerinde böbrek nakli için internette verilen paket fiyat, naklin yapılacağı ülkedeki bir haftalık hastane masrafları dahil 12 bin ila 20 bin dolar (17 bin- 28 bin YTL). Gelişmiş ülkelerde bir naklin bu rakamın kat kat üstüne çıkacağı belirtiliyor. 

DSÖ'den Dr. Luc Noel, 2005'te yapılan toplam böbrek naklinin yüzde 10'unun (6000 adet), verici veya alıcının bir yerden başka bir yere seyahatini gerektirdiğini bildirdi. 

Bu konudaki tıbbi ihmalleri ve riskleri de dile getiren Noel, vericinin gerekli tıbbi bakımı alması gerektiğini, ancak kar getiren bir nesne gibi görülen yoksul vericiye, nakilden sonra genelde bu ihtimamın gösterilmediğini söyledi.
Milliyet İnternet
Yayın Tarihi : 31 Mart 2007 Cumartesi 11:19:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?