22
Mayıs
2024
Çarşamba
YAŞAM

Palmiye gövdesinde çam fidanı

İzmir'in dev botanik bahçesi olan Kültürpark'ta Tarih ve Sanat Müzesi bahçesindeki palmiye ağaçlarının gövdesinde çam fidanları çıktı. Fidanların, kargaların yerken düşürdüğü tohumlardan yeşerdiği belirtildi.

Kültürpark'taki Tarih ve Sanat Müzesi bahçesindeki palmiye ağaçlarının budanan dallarının gövde ile birleştiği noktalardaki çentiklerde çam fidanları yeşerdi. Bu görüntü başta müze ziyaretçileri olmak üzere Kültürpark'a gelenleri hayrete düşürdü. Kültürpark'ın yeşil dokusunu korumak ve bitki çeşitliliğini arttırmak için çalışan görevliler, burada, ağaç yoğunluğu nedeniyle başta kargalar olmak üzere çok sayıda kuşun yaşadığını belirtti. Çam fıstıklarını, yuvalarının bulunduğu palmiye ağaçlarının üzerinde yiyen kargaların, tohumların araya düşürdüklerini kaydeden görevliler. Palmiye ağaçlarının dalları ile gövde arasında düşen çok sayıda tohumun, yağan yağmurların da etkisiyle toprağa benzer bir ortamda fidana dönüştüğünü anlattı. Görevliler, belli büyüklüğe kadar ağaç gövdesinde canlı kalan fidanları, alıp toprağa diktiklerinde büyük bölümünün kuruduğundan yakındı.

Görevliler Kültürpark'ta yaşanan bu durumun, vatandaşlar arasında zararlı bir hayvan olarak bilinen kargaların, düşürdükleri tohumların çimlenip ağaca dünüşmesiyle, yeşile katkıda bulunduklarını ortaya koyduğuna dikkat çekti.


Hürriyet
Yayın Tarihi : 26 Şubat 2007 Pazartesi 17:15:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?