1
Mayıs
2025
Perşembe
YAŞAM

Parayla saadet olmaz

178 ülke arasında yapılan mutluluk sıralamasında Pasifik Okyanusunun yanardağ adası Vanuatu'nun birinci olması zenginliğin her zaman mutluluk getirmediğinin bir kanıtı.

İnsanlar yoksul ama mutlu

New Economic Foundation adlı bir düşünce kuruluşu tarafından yapılan araştırma insanların yeryüzünün sunduğu kaynakları har vurup harman savurmadan da mutlu olabileceğini ortaya koydu.

Pasifik Okyanusunun güneyindeki küçücük ve yoksul ada devleti Vanuatu'nun birinci sırayı aldığı mutluluk listesinde İngiltere 108.

Büyüklük önemli değil

Araştırmanın yazarlarından Nick Marks, böyle bir liste yapmaktaki amaçlarının, özellikle tüketim düzeyi ile mutluluk arasında bir doğru orantı bulunmadığını göstermek olduğunu söyledi.

Marks "görünen o ki, listedeki hiç bir ülkede herşey yüzde yüz yolunda değil. Ama yine de çevreyi harabetmeden nasıl uzun ve mutlu ömürler sürülebileceği konusunda ipuçları ortaya çıkıyor." diyor.

Liste başı olan küçük ada devleti Vanuatu Pasifik okyanusunun güneyinde ve nüfusu sadece 209bin. Ekonomisi ise temel olarak küçük ölçekli tarım ve turizme dayalı.

Rapor tüketim toplumuna da bir eleştiri mahiyetinde

Güney Amerika ulusları, mutluluk listesinin ilk on sırasında ağırlıkta. Afrika ve Doğu Avrupa ülkeleri ise listenin dibindeki on sırayı paylaşıyor.

Dünyanın en büyük ekonomilerine sahip olmak, bazı ülkelere mutluluk getirmemiş anlaşılan. Çünkü Almanya listede 81. Japonya 95. , Amerika Birleşik Devletleri ise 150. sırada yer alıyor.

Liste başı Vanuatu ise Gayri Safi Milli Hasıla bakımından karşılaştırılan 233 ekonomi içinde 207. sırada yer alıyor.

Türkiye ise bu listede ortalarda.. Yani ilk yüzün içinde.

Kırgızistan, Nikaragua, Mısır, Suriye, İran ve Kıbrıs gibi ülkeler mutluluk sıralamasında Türkiye'nin önünde yer alırken, İngiltere, Amerika, Kanada, Rusya gibi sanayileşmiş ülkeler, özellikle sanayilerinin çevreye olumsuz etkisi sonucu Türkiye’nin gerisinde yer alıyorlar.

Mutluluğun bedeli

Araştırmaya katkıda bulunan Friends of the Earth (Yeryüzünün Dostları) adlı çevre örgütünün Ekonomi Koordinatörü Simon Bullock, "böylece, mutluluğun faturasının yeryüzüne ödetilmesinin şart olmadığı anlaşılmış oldu diye konuştu.

Araştırmayı yapan New Economics Foundation (NEF) bazı öneriler de getiriyor.
Bunların başında, "Daha mutlu bir gezegen manifestosu" adlı bir bildirgenin uluslararası düzeyde benimsenmesi var.

Manifestonun bazı maddeleri şöyle

Yoksulluk ve açlığın ortadan kaldırılması
Bireylerin ve ücretsiz emeğin katkılarının tanınması
Ekonomik politikaların doğal çevrenin koyduğu sınırlara saygıyla belirlenmesi
BBC TÜRKÇE
Yayın Tarihi : 13 Temmuz 2006 Perşembe 01:29:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?