15
Mayıs
2024
Çarşamba
YAŞAM

'Pembe nüfus cüzdanı' mücadelesini kazandı

İzmir'de, yaklaşık 2 ay önce geçirdiği operasyonla kadın olan Travestileri, Transseksüelleri, Geyleri, Lezbiyenleri Koruma, Yardımlaşma ve Kültürel Etkinlikleri Geliştirme Derneği (Gökkuşağı) Başkanı Ömer Evren'in nüfus cüzdanı, mahkeme kararıyla değiştirildi.

Evren'in, nüfus cüzdanındaki cinsiyet bilgilerinin değiştirilmesi için Bursa 2. Asliye Hukuk Mahkemesine açtığı davanın ilk duruşmasında, Evren ile birlikte Bursa Nüfus Müdürlüğünden bir yetkili hazır bulundu.

Ömer Evren, İzmir Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde 2 ay önce geçirdiği operasyonun raporlarını mahkeme heyetine sundu.

Mahkeme heyeti, Türk Medeni Kanunu'nun 40. maddesi uyarınca, Evren'in nüfus cüzdanında “erkek” olarak yazılı olan cinsiyetinin “kadın” olarak değiştirilmesine karar verdi.

Evren, duruşma sonrası yaptığı açıklamada, mahkeme kararıyla “pembe nüfus cüzdanı” almaya hak kazandığını belirterek, adının da Bursa 1. Asliye Hukuk Mahkemesi kararıyla “Öykü” olarak değiştirdiğini söyledi.

Birkaç gün içinde yeni nüfus cüzdanını alacağını kaydeden Evren, ”Önümüzdeki seçimlerde de bağımsız milletvekili adayı olacağım. Şu an tek düşüncem bu. Bunun için çalışmalara başlayacağım. Türkiye'de bir ilki gerçekleştirmek istiyorum” dedi.

a.a
Yayın Tarihi : 6 Şubat 2007 Salı 13:03:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?