20
Mayıs
2024
Pazertesi
YAŞAM

Plastik ayakkabılar sokaklarda

Evde, ofiste, aksesuarda, giysilerde... Plastikten üretilen malzemeler hayatın her köşesinde. Plastiğin giderek genişleyen kullanım alanlarından biri de ayakkabılar. Yıllar önce sadece tatile, yazlığa giderken aklımıza gelen plastik ayakkabılar artık her yerde giyiliyor.
Plastik ayakkabı çılgınlığını Crocs başlattı. Marka beş yılda tüm dünyada 50 milyondan fazla ayakkabı sattı. “En güzel çirkin” sloganına sahip Crocs’lar ilk olarak yelkenle uğraşanların teknelerde giymesi için tasarlandı. Yaratıcıları ayakkabıları plastik benzeri, patenti kendilerine ait croslite adında bir malzemeden üretti. Ortopedik olan, kaymayan, rahat temizlenen, antibakteriyel bu ayakkabılar sadece 150 gram ağırlığında.

Kışın da giyilecek
Denizcilerin ayaklarından çıkarmadığı Crocs’lar giderek ünlendi. Bugün çocuklardan ev kadınlarına, doktorlardan işadamlarına farklı kesimlerin tercihi. Özellikle günün büyük kısmını ayakta geçiren çalışanlar için ideal.
Crocs’lar ilk çıktığında tek bir modeli vardı. Şimdi markanın koleksiyonunda onlarca model ve onlarca renk yer alıyor. Kimilerinin geçici bir heves ve kısa sürecek bir moda akımı olarak gördüğü Crocs’lar anlaşılan uzun süre daha ayaklarda olacak. Hem de sadece yaz aylarında değil, sonbahar ve kış aylarında da. Çünkü marka koleksiyonuna babet, bot ve çizme şeklindeki modelleri de ekledi.
Melissa bu yaz sokaklarda göreceğimiz plastik ayakkabı markaları arasında. 25 yıllık bu Brezilya markası Harvey Nichols’ta ve Bilstore’da satılıyor. Koleksiyonunda babetten sandalete, topuklu ayakkabıdan platform tabanlı tasarımlara kadar pek çok seçenek var. Ayakkabılar kimi modellerde Swarovski taşlarla süslenmiş. Kimi modellere hasırdan örülmüş havası verilmiş.

400 modeli var
Melissa yılda toplam 400 farklı modelde üretiyor. Her model rengarenk seçeneklere sahip. Global bir moda ikonu olarak adlandırılan markaya ünlü tasarımcılar da “el vermiş”. Karim Rashid, Zaha Hadid ve Alexandre Herchcovitch Melissa için tasarımlar yapmış.
Twigy, Boyner ve İnci mağazalarında satılan Grendha, Melissa’nın kardeş markası. Fiyatları Melissa’ya göre daha uygun. Grendha babetler, plastik ayakkabı modasının trendi haline gelmesine “katkıda bulunan” Marc Jacobs’un ve J. Crew’in “jelly” (jöle) babetlerine çok benziyor.
Grendha’lar PVC’den üretiliyor. PVC’ler hazırlanırken içine Amazon ormanlarındaki ağaçların reçineleri katılıyor.

Lüks markalar da plastiği koleksiyonlarına eklediler

Ünlü markalar da modaya uydu, plastikten tasarımlar yaptı. Stella McCartney topuklu ayakkabı, Marc Jacobs ve Kate Spade babet, Givenchy sandalet, Chanel parmak arası terlik modellerinde plastik kullandı

milliyet
Yayın Tarihi : 14 Nisan 2008 Pazartesi 22:44:28
Güncelleme :14 Nisan 2008 Pazartesi 22:52:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?