22
Mayıs
2024
Çarşamba
YAŞAM

Polis 'beş çayına' geliyor

Suçu önlemek amacıyla vatandaşla diyaloğu en üst seviyede tutmaya çalışan polis, yeni yeni taktikler geliştiriyor. Düzenlediği halk toplantılarında halkla bir araya gelen polis, ilişki kurmakta zorlandığı ev hanımlarıyla 'beş çayları'nda buluşuyor.

Bursa'da başlatılan uygulama çerçevesinde evleri ziyaret eden bayan polisler, pasta-börek ziyafeti eşliğinde hanımların sorunlarını dinliyor.

Bursa'nın Nilüfer ilçesinde başlatılan ve 24 mahalleyi kapsayan projede Toplum Destekli Polislik Büro Amirliği'nde görevli memurlar yaklaşık bir aydır 'beş çayları'na katılıyor. Koyu sohbetlerin yapıldığı çaylarda kadınların günlük yaşamda karşılaştıkları sorunlar da ele alınıyor. Kadınların, eşleriyle yaşadığı sorunlardan kapkaç ve taciz olaylarına kadar hemen her konunun konuşulduğu toplantılarda suçun önlenmesi için polis-vatandaş işbirliğinin önemi vurgulanıyor.

Proje il geneline yaygınlaştırılacak

'Beş çayları' projesi hakkında Zaman'a bilgi veren Toplum Destekli Polislik Büro Amiri Bülent Kaplan, hanımların sorunlarını yerinde tespit için bu uygulamayı başlattıklarını söylüyor. Kaplan, bayan polislerin çay sohbetlerine gitmesiyle ev hanımlarıyla iyi bir iletişim kurulduğunu vurguluyor. Kaplan, önümüzdeki aylarda Bursa'nın tüm mahallelerinde hayata geçirecekleri projesi için 36 polisi görevlendirdiklerini kaydediyor. 'beş çayı'sohbetlerine katılan Mualla Alkan (45), eskiden polise karşı önyargılarının olduğunu, kurulan diyalog sayesinde bunun ortadan kalktığını söylüyor. Alkan, "Şimdi onları kendimizden biri olarak görüyoruz. Çok iyi dost olduk. Onlarla her türlü sorunlarımızı, beklentilerimizi aktarıyoruz." diyor. Hatice Çiçek ise şöyle konuşuyor: "Biz daha önce zaten arkadaşlarla bir araya geliyorduk. O zaman daha çok basit meseleleri konuşuyorduk. Şimdi hem arkadaşlarımızla bir araya geliyoruz hem de varsa sorunlarımızı konuşup dertleşiyoruz. Polislerle aramızda sıcak bir diyalog oluştu. Telefonları bizde olduğu için artık kendimizi çok daha güvende hissediyoruz."

'Toplum Destekli Polislik' projesinin sadece güvenlik açısından değil, sosyal açıdan da çok önemli olduğuna dikkat çeken Bursa İl Emniyet Müdürü Tahsin Demir, amaçlarını daha güvenli yaşam alanları oluşturmak olarak açıklıyor. Türk toplumunun kendine özgü niteliklerinin bulunduğunu kaydeden Demir, ikindi çayı uygulamasının bunlardan biri olduğunu kaydediyor. Demir, şunları söylüyor: "Bu tür toplantılar dertleşme ve kaynaşma için yapılıyor. Toplantılar güzel işlere vesile oluyor."

Kadınlar dertlerini rahatça anlatıyor

'Beş çayları'na katılan bayan polislerden Tuba Günler hanımlara polisin üniformalı bir vatandaş olduğunu hissettirmeye çalıştıklarını dile getiriyor. İlk başta kadınlarda bir çekingenlik olduğunu belirten Günler, kendilerini tanıdıkça içlerini açtıklarını belirtiyor. Günler, "Hanımlar erkeklere göre hem daha duyarlı hem de daha iyi birer gözlemci. Bu yüzden birçok konuyu bize rahatlıkla anlatıyorlar. İkindi çayları iyi sonuçlar doğuracak." diye konuşuyor.

zaman
Yayın Tarihi : 17 Şubat 2007 Cumartesi 15:06:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?