30
Mayıs
2024
Perşembe
YAŞAM

Polisin 39 saatlik can pazarı


Aladağlar’da katıldığı foto-safari sırasında kaybolan Kayseri’nin Develi ilçesi Emniyet Müdürü Suat Günbey, 14 saat sonra düştüğü kanyonda bulundu.

Suat Günbey, bulunduktan sonra düştüğü yerin çok sarp olması nedeniyle 25 saatlik bir çalışmanın ardından kurtarılabildi. Şekeri ve yüksek tansiyon rahatsızlığı olan Günbey, hayatta kalabilmek için ot yiyip su içtiğini belirtti. Vücudunda ezilmeler saptanan Günbey’in sağlık durumunun iyi olduğu belirtildi.

DEVELİ Belediyesi tarafından 2-6 Temmuz’da düzenlenen Aladağlar Milli Parkı 1’inci Foto Safari Fotoğraf Yarışması’na katılan 41 yaşındaki Emniyet Müdürü Suat Günbey, yanında Develi Belediye Başkan Yardımcısı İsmail Develioğlu ve sigortacı İsmail Cabbar ile geçen perşembe günü saat 07.00’de Aladağlar Milli Parkı’na girdi. Üç arkadaş, Yedigöller Bölgesi Delikkaya Teke Kalesi Mevkii’ne geldiklerinde, Develioğlu, "Siz buradan ayrılmayın. Kamp yerine gidip eşyalarımızı yükleyeceğimiz bir katır göndereyim" diyerek ayrıldı. Bir süre sonra da Günbey, sigortacı İsmail Cabbar’a "Ben katırları karşılamaya gidiyorum. Sen eşyaların yanında kal" diyerek, kampın kurulduğu tepeye doğru haraket etti.

Yolu şaşırıp kayboldu

Ama Günbey, yolunu şaşırdı ve kayalık bölgede kayboldu. Yolunu bulmaya çalışırken de ayağının kayması sonucu dengesini yitirip kayalara çarpa çarpa aşağı yuvarlandı. Günbey, kendisini bir anda Aksu Vadisi’ndeki kanyonun dibinde buldu ve buradan çıkamadı.

Kamp yerinden arkadaşlarının beklediği yere gelen Develioğlu, İsmail Cabbar’ı yalnız buldu. İki arkadaş bunun üzerine kamp alanına gittiler ama orada da Günbey’i göremedi. Kampta bulunan 43 yarışmacıyla onlara rehberlik eden 10 köylü, perşembe günü öğle saatlerinden itibaren Günbey’i arama çalışması başlattı.

Müdürü memuru buldu

Bu arada arama kurtarma ekipleri gönderilmesi için jandarmaya haber verildi. Gönüllü olarak Kayseri ve Develi Emniyet Müdürlüğü’nden çok sayıda polis de bölgeye geldi. Emniyet Genel Müdürlüğü’nden 2, Adana Orman Bölge Müdürlüğü’nden 1 olmak üzere 3 helikopter arama çalışmalarına havadan destek verdi. Arama ve kurtarma çalışmalarını Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Ali Aydın ve Emniyet Müdürü Orhan Özdelir de olay yerine gelerek sevk ve idare etti.

Develi Emniyet Müdürlüğü’nde görevli polis memuru Fikret Endoz, cuma sabahı 02.30’da Günbey’i bulmayı başardı. Kaybolduktan 14 saat sonra bulunan Günbey’i çıkarmak için çalışma başlatıldı. Ekipler, ellerindeki ipleri birbirlerine bağlayarak, önce 120 sonra da 350 metre aşağı indi. Cuma günü öğlen saatlerinde kurtarma ekibi Günbey’e ulaştı.

Kayalıkları aşmakta güçlük çeken ekipler, sedyeye bağladıkları Günbey’i, Yahyalı İlçesi’nde hazır bekletilen helikoptere ulaştırmak için yola çıktı. Ancak, bütün çalışmalara rağmen helikopterin inebileceği uygun alan bulunamadı. Sağlık ekibi yörük çadırında Günbey’e ilk müdahaleyi yaptı. Günbey, cumartesi günü saat 03.00 sıralarında ambulansa ulaştırabildi.

Vücudunda ezilme ve yaralar bulunan Günbey, Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Gevher Nesibe Hastanesi’ne kaldırıldı. Suat Günbey, doktorlara, kanyonda moralini bozmamaya çalıştığını, ot yiyip su içtiğini söyledi. Doktorlar şeker ve tansiyon rahatsızlığı bulunan Günbey’in tedavisinin birkaç gün sürebileceğini söyledi.

Amerikalı bilim adamı da bulundu

ARILARLA ilgili çalışmalar yapmak için geldiği Aladağlar Milli Parkı’nda kaybolan ABD’li bilim adamı, büyükelçilikten yardım istemesi sonucu bulundu. Joseph Scatt Oliphenp (48), Uludağlar Köyü Arısu Mevkisi’nde yönünü şaşırarak kayboldu. Bölgedeki sarp kayalıklar nedeniyle geldiği yönü bulamayan Oliphenp, cep telefonuyla ABD’nin Ankara Büyükelçiliğini arayarak yardım istedi. Büyükelçilik yetkilileri, durumu Kayseri Sivil Savunma Müdürlüğüne iletti. Suat Günbey’i kurtarmak için görevlendirilen sivil savunma ekiplerinin bir kısmı ABD’li bilim adamını bulmak için yönlendirildi. Ekipler, kayalıklar arasında mahsur kalan Oliphenp’i bölgeden çıkarıp kamp yaptığı alana ulaştırdılar.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 8 Temmuz 2008 Salı 10:40:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?