18
Mayıs
2024
Cumartesi
YAŞAM

Puro cennetinde sigara artık yasak

Artık birçok işyerinde sigara, puro, pipo gibi tütün mamulleri içilemeyecek, sigara dağıtan makineler kamu alanlarından kaldırılacak.

Yeni yasaya göre, okulların yüz metre dahilinde tütün satışı yasaklanacak, 16 yaşından küçük çocuklara sigara satılmasına izin verilmeyecek.

Peki nüfusunun neredeyse yarısı sigara ya da puro tiryakisi olan Kübalılar, bu yasanın ardından tütün alışkanlıklarını değiştirecekler mi? Kübalı aktör Yuro "İnsanlar yasaya uyacaklardır çünkü ceza ödemek istemeyecekler. Ama bence yasanın işlemesi çok zor" diyor.

Kübalı aktör, bunun nedenini şöyle açıklıyor:

"Kültürümüz tütün üzerine kurulu. Yani dünyaya tütünü tanıtan biziz".

Havana’da bulunan BBC muhabiri Steven Gibbs de, Kübalıların yasaya uymalarının zor olacağını belirtierek şunları söylüyor:

"Küba’nın, halkını tütünden soğutma hamlesi yavaş bir şekilde başlamış gibi görünüyor.

"Tütün yasağının ilk gününde, Havana’nın birçok bar ve restoranı yasayı memnuniyetle delen tiryakilerle doluydu.

"Bazıları yasadan haberleri olmadığını söylüyorlardı. Diğerleriyse, yasa sert bir şekilde uygulanmaya başlanıncaya kadar bekleyeceklerini.

"Hatta, geçen ay verilen önergede sigara içmenin kesinlikle yasaklanması gerektiği alanlardan biri olarak gösterilen hastanelerde dahi, çalışanların koridorlarda sigara içtikleri görülüyordu.

"Küba hükümetini, buradaki tütün içme alışkanlıklarını değiştirme konusunda zor bir görevin beklediğinden şüphe duyulmuyordu.

"Zira, ülkenin tütünle olan aşk ilişkisi 500 yıl öncesine dayanıyor.

"Bugün Küba’daki yetişkinlerin neredeyse yarısı sigara içiyor. Ve Küba, dünya çapında sattığı purolardan büyük kazanç da sağlıyor.

"Belki de tütün karşıtı mesajar vermek için Küba en doğru yer sayılamayabilir. Ancak hükümet yine de bunu yapmaya kararlı görünüyor."


BBC TÜRKÇE
Yayın Tarihi : 9 Şubat 2005 Çarşamba 09:54:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?