27
Mayıs
2024
Pazertesi
YAŞAM

’Rakı milli içki olsun’ seferberliği

’Rakı milli içki olsun’ seferberliği

Avrupa Birliği’nde (AB) indirimli oran uygulamasına dayanak oluşturması amacıyla rakıya coğrafi işaret alınması için özel bir çalışma grubu oluşturuldu.

İlk aşamada Türkiye’de coğrafi işaret için Türk Patent Enstitüsüne (TPE) başvuruldu. AB ile müzakerelerde vergilendirme faslının açılış kriterleri arasında yer alan "yüksek alkollü içkilerin aynı seviyede vergilendirilmesi" koşulunun yerine getirilmesinde sorun oluşturan Türk Rakısı’na düşük vergi için bir dizi çalışma gerçekleştirildi. Rakıya daha düşük vergi uygulamasını savunabilmek ve bu konuda ayrımcılık uygulaması elde etmeye dayanak olacak ilk toplantı 12 Şubat 2009’da AB Genel Sekreterliğinde yapıldı. Toplantıya Türk Patent Enstitüsü, Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Dış Ticaret Müsteşarlığı, Maliye Bakanlığı Gelir Politikaları Genel Müdürlüğü ve Gelir İdaresi Başkanlığı temsilcileri katıldı. Toplantıda öncelikle Türk rakısının milli içki olarak tescil edilmesi görüşü benimsendi ve çalışmaların Dış Ticaret Müsteşarlığı’nca yürütülmesi kararlaştırıldı.

Özel komisyon kuruldu

Dış Ticaret Müsteşarlığı’ndaki toplantılarda, coğrafi işaret başvurusunun hızlandırılması amacıyla da, söz konusu Müsteşarlığın yanı sıra, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Türk Patent Enstitüsü ve Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu temsilcilerinden oluşan özel bir çalışma grubu oluşturuldu. Bu grubun yaptığı toplantılarda da, Türk Patent Enstitüsüne yapılacak coğrafi işaret tescili başvurusunun alt yapısı hazırladı. Çalışmaların ardından Türk Patent Enstitüsü’ne coğrafi işaret tescili başvurusunun üreticilerce yapılması görüşü benimsendi. Geleneksel Alkollü İçki Üreticileri Derneği (GİSDER) de Türk rakısına coğrafi işaret için Enstitüye başvurudu. Enstitünün bu başvuruyu mayıs ayı içinde sonuçlandırması beklenirken, ikinci aşamada coğrafi işaret tescili için AB komisyonuna başvuracak. AB üyesi ülkeler, tescil için AB Adalet Divanına giderken, AB üyesi olmayanlar, AB Komisyonuna müracaatta bulunuyor. Türkiye de, Türk rakısı için AB Komisyonu’na coğrafi tescil başvurusu yapacak.

Türklerin yüzde 31’i sigara tiryakisi

TÜRKİYE’de 15 yaş ve üzerindeki bireylerin yüzde 31.3’ü, her gün veya ara sıra tütün veya tütün mamulü kullanıyor. Bu oran, kadınlarda yüzde 15.2 iken, erkeklerde yüzde 47.9’a çıkıyor. Kırsal kesimdeki erkekler, kentteki erkeklere göre daha fazla tütün ve tütün mamulü kullanıyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2008 yılına ilişkin Küresel Yetişkin Tütün Araştırması’nın sonuçlarını açıkladı. Araştırmaya göre, Türkiye genelinde sigara içme oranı kentlerde yüzde 33, kırsal kesimde yüzde 27.2 olurken, kentlerdeki erkeklerin yüzde 47.8’i, kırsal kesimdeki erkeklerin yüzde 48.1’i sigara kullanıyor. Kırsal kesimdeki kadınlarda yüzde 7.2 olan sigara kullanma oranı, kentlerde yüzde 18.7’ye çıkıyor. 15 yaş ve üzerindeki bireylerin yüzde 52.8’i hiç tütün ve tütün kullanmadığını söylerken kadınlarda bu oran yüzde 74.8’e çıkıyor, erkeklerde ise yüzde 30’da kalıyor. Hiç sigara içmeyenlerin oranı, kırsal kesimde yüzde 57.1, kentlerde ise yüzde 51 düzeyinde.



 

Hürriyet
Yayın Tarihi : 1 Mayıs 2009 Cuma 23:19:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?