19
Mayıs
2024
Pazar
YAŞAM

Reşat Nuri Güntekin'in 'anıları' koruma altına alındı

Reşat Nuri Güntekin’in "Çalıkuşu" romanındaki çitlembik ağacı ile "Dudaktan Kalbe" romanındaki bağ evi, İzmir 1 Nolu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu ve Konak Belediye Meclisi kararlarıyla koruma altına alındı.

Konak Belediye Başkanı Muzaffer Tunçağ, "Reşat Nuri Güntekin’in yaz aylarını burada geçirdiği biliniyor. Çalıkuşu ve Dudaktan Kalbe romanlarını burada yazması, her iki romanda da söz konusu ev ve ağacın ayrıntılı tasvir edilmesi nedeniyle bu anıları unutulmadan kuşaklara aktarmak istedik" dedi.

Muzaffer Tunçağ, "Dudaktan Kalbe" romanındaki bağ evinin çevresindeki metruk 7 evin yıkımını hemen yaptıklarını ve binanın ortaya çıkarıldığını bildirdi.

Tunçağ, yaklaşık 30 dönümlük bu alanı kültür ve rekreasyon alanı olarak düzenleyeceklerini belirterek, "Bağ evini restore ederek, kütüphane ve kültür salonu oluşturacağız. Bozyaka’ya çıkan cadde ortasında refüjde kalan asırlık çitlembik ağacını da kurtarıyoruz. Yolun güzergahını değiştirerek, romanda Kamuran’ın Feride’yi dallarına kurduğu salıncakta salladığı bu ağacı yaşatacağız. Dünyada da önemli yazarların eserlerinde konu olan binalar, ağaçlar ya da özel eşyalar koruma altına alınıyor" diye konuştu.
kenthaber-ajanslar-istanbul
Yayın Tarihi : 3 Kasım 2004 Çarşamba 17:33:06
Güncelleme :4 Kasım 2004 Perşembe 13:26:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?