1
Haziran
2024
Cumartesi
YAŞAM

Ruhban okulu açılımı

Fener Rum Patrikhanesi’nin ekümenikliğiyle ilgili açıklamaların ardından Heybeliada Ruhban Okulu için de yeni açılım geliyor. Dışişleri Bakanı Babacan, Milli Eğitim Bakanlığı ve YÖK’ün konuyla ilgili çalıştığını söyledi.

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan’ın, Fener Rum Patrikhanesi’nin ekümenikliği ile ilgili yaptığı açıklamaların ardından, Dışişleri Bakanı Ali Babacan’ın da, benzer konuyla ilgili olumlu mesajlar vermesi, Ankara’nın bu konuda bir takım yeni açılımlar için çalışma başlatacağı şeklinde algılandı.

Bakan Babacan Davos’ta Türk gazetecilerle yaptığı sohbet toplantısında konuyu bir adım daha ileriye götürerek, Heybeliada Ruhban Okulu için de Milli Eğitim Bakanlığı ve YÖK’te yeni bazı çalışmaların olduğunu söyledi ancak detaya girmekten kaçındı.

ANLAMLI AÇIKLAMALAR

Başbakan Erdoğan’ın, "Aslında ekümeniklik konusu Hıristiyan-Ortodoks dünyasının kendi iç sorunudur" sözleri diplomatik kaynaklar tarafından, "Bu bir din işidir. Türkiye Devleti, Ortodoks dünyasının din işiyle ilgilenmez. Ama Ortodoks dünyasının Türkiye’yi de ilgilendiren bir karar alması halinde buna da kayıtsız kalınmaz" diye değerlendirildi.

Dışişleri Bakanı Ali Babacan’ın Davos’a hareketinden önce yaptığı, "Türkiye’nin ve İstanbul’un pozisyonunu dikkate aldığımızda, belki bizim de biraz daha farklı bakmamızı, bu konuları tabu olarak düşünmememizi getirecek bir konu" açıklaması da diplomatik çevrelerde anlamlı bulundu. Kaynaklar, Fener Rum Patrikhanesi’nin İstanbul’da olmasının Türkiye’ye Hıristiyan dünyasında getireceği kazançların, her yönüyle ele alınabileceğini ve bu çerçevede bir çalışmanın başlayabileceğinin sinyali olarak değerlendirilmesinin mümkün olduğunu söylediler.

ORTAK İRADE VAR

Babacan, Atina’ya yönelik olumlu mesajlarını Davos’ta da devam ettirdi. Türk gazetecilere değerlendirmelerde bulunan Babacan şunları söyledi:

"Sorunların çözümü için iki ülke arasında güçlü bir ortak siyasal irade mevcut. Ege, karşılıklı olarak azınlık konuları, Kıbrıs var. Tüm bu konularda sorunun ortadan kalkması, çözüme ulaşması, hem onlar için hem de bizler için iyi olacak. AB üyesi ülke arasındaki ilişkiler nasılsa, Türkiye ile Yunanistan arasındaki ilişkiyi bu seviyeye getirmek istiyoruz."

Türkiye için en iyi elçi Ekümenik Patrik olur

YUNANİSTAN Dışişleri Bakanı Dora Bakoyani, Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis’in Türkiye ziyaretini BBC’ye değerlendirdi.

"49 yıl sonra bir Yunan Başbakanının düzenlediği ilk resmi ziyaretti, çok önemli ve simgesel anlamı büyük olan bir ziyaretti" diyen Bakoyani, her iki ülkenin başbakanından da, Türk-Yunan ilişkilerini geliştirmek istedikleri yönünde güçlü bir siyasi mesaj duyduklarını kaydetti.

NİYET VARSA ÇÖZÜLÜR

Bakoyani, "Rum Ortodoks Patriğinin statüsü konusunda herhangi bir ilerleme sağlayabildiniz mi?" yönündeki soruya şu yanıtı verdi: "Ben Türkiye’nin, Avrupalı Türkiye için en iyi büyükelçinin İstanbul’un (Ekümenik) Ortodoks Patriği olduğunun farkına varması gerektiğine inanıyorum. Ekümenik Patrik bir Türk vatandaşı. Türkiye’nin AB’ye üyeliğinin ateşli savunucusu. Türkiye’nin bu (ekümenik) patriklik kurumunun hayatta kalmasını sağlaması gerekiyor. Bu, Heybeliada’daki Ruhban Okulu’nun yeniden açılması, yeni kuşak rahiplerin yetişmesi, din özgürlüğünün kabul edilmesi demek. Niyetli olunduğuna inanıyorum. Eğer, niyet varsa, bir yol bulabiliriz."

Hürriyet
Yayın Tarihi : 28 Ocak 2008 Pazartesi 13:13:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?