18
Mayıs
2024
Cumartesi
YAŞAM

Rusya'da kaybolan gölün esrarı

Rusya’nın iç kesimlerinde bir bölgede yaşayan yerel halk, köylerinin yakınındaki bir gölün, bir gecede ortadan kaybolmasının esrarını çözmeye çalışıyor. Moskova’nın 200 kilometre uzağındaki bir bölgede bulunan gölün kaybolmasının nedeni konusunda rivayetler muhtelif.

Rusya’nın iç kesimlerinde yaşanan esrarengiz bu olay, doğanın öngörülemeyen sürprizlere ne kadar elverişli olduğunu özetliyor aslında.

Balotnikova köyünün sakinlerinin gölü kayboldu. Kimilerine göre bu göl, Rus Çarı Korkunç İvan zamanından beri bölgede bulunuyordu, ancak yüzmilyonlarca litre hacmindeki sular, bir gecede aniden yok oldu. Gölün yatağı olan dev çukurun kenarında, eğik ağaçların arasında ne olduğunu anlamaya çalışan yerel balıkçıların elinden, şaşkın bir şekilde kafalarını kaşımaktan başka bir şey gelmiyor.

Köylüler, olayın ardından yerel bir itfaiye görevlisini çağırdı, ancak itfaiye erinin, bu tür acil durumlar için aslında ne malzemesi, ne de eğitimi vardı.

Gölün kaybolmasının yarattığı şok yerini köylüler arasında yayılan bir şüpheye bıraktı. Balatnikova’nın yaşlı köylülerinden biri, "Amerikalılar" diyor, "Sonunda kapımıza kadar geldiler."
Ama ABD’lilerin, anlamı "batak kent" olan köye neden tünel kazmak istemiş olabilecekleri ise meçhul.

Yerel yetkililer ise, daha bilimsel bir açıklama yapabiliyorlar. Bu yetkililer, göl ve içindekilerin, bir yeraltı mağarası tarafından yutulduğuna inanıyor.

BBC Türkçe
Yayın Tarihi : 21 Mayıs 2005 Cumartesi 16:41:12
Güncelleme :24 Mayıs 2005 Salı 16:48:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?