22
Mayıs
2024
Çarşamba
YAŞAM

Rusya'da yüzyılın en sıcak Ocak ayı

Yüzyılın en soğuk Ocak ayının geçen yıl görüldüğü Rusya'nın başkenti Moskova'da, bu yılsa 130 yılın en sıcak Ocak ayı oldu.

Moskova'da genelde sıfırın altında 10-15 derece civarında geçen ocak aylarındaki hava sıcaklığı geçen yıl sıfırın altında 30 dereceye kadar düşerek başkentte rekor seviyelerde enerji tüketimine neden olmuştu.

Ancak bu yıl hava sıcaklığı geçen yılların aksine sadece birkaç kez sıfırın altına düşerken, Moskovalılar yılbaşını alışkın olmadıkları şekilde çok az yağan kar altında karşıladı.

Rusya'da meteoroloji yetkilileri, hava tahminleri raporlarının yapılmaya başlamasından beri en sıcak ocak ayının görüldüğünü belirterek, 13 Ocak'ta hava sıcaklığının 9 derece olduğunu ve bunun şu ana kadar kayıtlardaki en yüksek sıcaklık olduğunu kaydettiler.

Sıcak havalar yüzünden geçen yılın aksine bu yıl mazot, elektrik enerjisi ve yolların buzlanmasını önlemek için kullanılan kimyasal madde tüketiminde ciddi oranlarda tasarruf sağlandı.

AYILAR UYKUSUZ

Hava sıcaklığı Moskova Hayvanat Bahçesindeki hayvanları da olumsuz etkilerken, ayılar kış uykusuna yatmakta zorlanıyor.

Hayvanat Bahçesinden bir yetkili, havaların ayıların psikolojisini bozduğunu belirterek, "Ayılar birkaç gün uyuduktan sonra yine uyanıyor. Ayıların uyuma girişimi sürekli başarısız kalıyor. Ayıların uyumakta zorluk çekmesi yüzünden, yaz aylarında daha agresif olacağını tahmin ediyoruz" dedi.

Rus meteoroloji uzmanları ve bilim adamları soğuk havaların yakında başlayacağını açıklamasına rağmen, sürücülerin kış lastiklerini havaların soğumayacağını düşünerek çıkardığı gözleniyor.






aa
Yayın Tarihi : 19 Ocak 2007 Cuma 13:37:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?