30
Mayıs
2024
Perşembe
YAŞAM

Sabancı'da işe nasıl girilir

Bu yıl 2 binin üzerinde kişiyi bünyesine katmayı planlayan Sabancı Holding’in bilgi bankasında, 250 bin özgeçmiş bulunuyor.

Ancak işe alım yapılacağı zaman farklı kaynaklardan da yararlanıyor. Çalışanların network’ünü kullanan holding, başarılı bulduğu çalışanların iyi insanları çekmek için önemli bir kaynak olduğuna inanıyor.

Ekonomist Dergisi'nin bu haftaki sayısında Sabancı Topluluğu İnsan Kaynakları Direktörü Payam Yüce Işık ile bir röportaj yer aldı. Işık ile yapılan röportajı aşağıda okuyabilirsiniz...


Ekonomist: 2005 yılında Sabancı Topluluğu’nun vizyon, hedef ve yönetim anlayışı yeniden belirlendi. Bu doğrultuda İK strateji ve süreçlerinde nasıl bir değişim yaşandı?

Payam Yüce Işık: Bu yeni dönemde ‘neyi farklı yapmalıyız, biz buraya nasıl katkıda bulunmalıyız’ diye baktık. Bizim için önemli bir açılım oldu. Liderlik ve organizasyonel dönüşüm modeli yaklaşımı çerçevesinde, bu dönüşüme dört farklı noktadan baktık; organizasyon, kültür, insan ve sistem süreci olarak. Bu dört boyutta hedefler belirledik. 2005’in sonundan başlayarak sistem altyapısının daha entegre hale gelmesi anlamında ciddi projeler başlatıldı. 2006 ve 2007’nin büyük bölümü tamamen alt yapıyı tekrardan oluşturma, yeni vizyon ve hedeflerle uyumlu hale gelme süreci yaşadık. Bu dönemde birçok şey devreye alındı.

Nedir bu yenilikler?


Işık: Örneğin liderlik yetkinliklerimizi topluluğun yeni yönetim anlayışını içinde barındıracak şekilde yeniden tasarladık. Belli temel özellikler duruyor ama stratejik düşünmek, katılımcı yönetim, liderlik edebilmek, yetenek geliştirme, başarının sorumluluğunu almak, işbirliğine odaklanmak, organizasyonel duyarlılık ve değişim cesareti gibi yeni yetkinlikler ekledik.

Üst yönetime yönelik gelişim programlarını yeniden planladık. Yeni liderlik modelinde liderler 3-5 günlük ciddi bir eğitimden geçti. Geleceği garanti altına almak adına yedekleme planlarının düzgün şekilde gerçekleştirilmesi için çalışmalara başladık. DİYA isminde topluluğun tüm şirketlerindeki personel verilerinin aktığı bir databank oluşturduk.

Sabancı Topluluğu’nda insan kaynağı kaç kişilik bir ekip tarafından yönetiliyor?
Işık: Topluluk bünyesinde İK, Grup Başkanlığı seviyesinde temsil ediliyor. Holding bünyesinde İK’da 19 kişi çalışıyor. Biz topluluğun İK konusundaki çatı politika ve stratejileri ile önceliklerini belirliyoruz. Topluluk genelindeki şirketlerde ise finansal hizmetler grubunu dışarıda bıraktığımızda, insan kaynağını yöneten 250 kişilik bir ekip var.

İK yönetimi açısından nasıl bir organizasyon yapısına sahipsiniz?
Işık: Sabancı’yı bu anlamda diğer gruplardan farklı kılan bir özelliğimiz var. Sabancı’da bir İK komitesi var. Komite başkanlığını Güler Sabancı yapıyor. Bu komite yılda dört kere bir araya geliyor ve topluluğun İK konusundaki önceliklerini tartışıyor. Değerlendirme ve tavsiye oluşturuyor.


Her şirket İK’yı stratejik iş ortağı haline getirmek ister. Bu yapı onun için Sabancı’da çok önemli. Şirketlerde çalışan İK yöneticileri, holdingin İK departmanına fonksiyonel olarak bağlılar. Ama her şirketin İK yöneticisi, direkt olarak şirket yöneticisine bağlı olarak çalışır. Yılda beş defa tüm şirket ve iştiraklerin İK çalışanları bir araya gelir. Kısacası biz holdingde strateji oluştururuz, şirketlerdeki İK yöneticileri ise bunu kendi bünyelerinde yaygınlaştırırlar.

ÇALIŞAN SAYISI ARTACAK

Sabancı Topluluğu’nda bugün kaç kişi çalışıyor? 2008’de kaç kişinin gruba katılması planlanıyor?


Işık: 2007 sonu itibariyle topluluk genelinde çalışan sayısı 53 bin 400’dü. 2008 yılında bu rakamın 55 bin 500 olmasını hedefliyoruz. Geçen yıl yüzde 15 oranında artırdığımız çalışan sayımızı bu yıl yüzde 4 oranında artıracağız.

Türkiye’nin en itibarlı gruplarından biri olan Sabancı Holding, yeni mezunların çalışmak istediği şirketler arasında. Çok başvuru alıyor musunuz?
Işık: Aylara göre değişmekle birlikte çok başvuru aldığımızı söyleyebilirim. Bugün database’imizde 250 bin güncellenmiş özgeçmiş bulunuyor. Ve bu özgeçmişlerin hepsi yeni mezun değil. 

Sabancı Holding’te işe alım nasıl yapılıyor?


Işık: Sabancı, tercih edilen bir işveren olmasına rağmen artık giderek kızışan bir iş piyasası var. Ne kadar kaynak varsa hepsini kullanmaya çalışıyoruz. Dolayısıyla Sabancı Holding’te işe alım birçok şekilde yapılıyor.

Bunlardan biri, internet sitemiz aracılığıyla başvuruları kabul etme yolu. Grup şirketlerimiz ihtiyaç duydukları pozisyonları burada duyuruyorlar. İlanlara spesifik başvuru aldığımız gibi genel başvuru da alabiliyoruz. Head hunter (beyin avcısı) şirketlerini, özellikle üst düzey pozisyonlar için sıklıkla kullanıyoruz.
Bir de tam olarak sistematiğini oturtamadığımız bir yöntem uyguluyoruz ve bunun ileride çok başarılı sonuçlarını göreceğimizi düşünüyoruz. Biz çalışanların network’ünü kullanıyoruz. Başarılı bulduğumuz çalışanların iyi insanları çekmek için bir kaynak olduğunu düşünüyoruz. Bu yıl ilk defa son dönemde yıldızı parlayan sosyal ağlardan biri olan Linkedin’i kullanmaya başlayacağız. Bu sitede ilan vereceğiz. 

ÇALIŞAN BAĞLILIĞINI ARTIRMAK İÇİN NE YAPILIYOR?


Sabancı Topluluğu şirketlerinde çalışan herkes Bireysel Emeklilik Sigortası (BES) ve sağlık sigortası paketlerinden yararlanıyor. Ücret artışı ise yılda bir kere yapılıyor. Son iki yıldır performans, zamma önemli ölçüde etki ediyor. Şirket içinde çalışan motivasyonu ve bağlılığına da önem veriliyor. Son yıllarda yabancı sermayenin Türkiye’ye yatırım yapması sonucunda yaşanan yönetici arayışlarında Sabancı Holding yöneticilerine çok fazla teklif yapıldığını söyleyen Payam Yüce Işık, bağlılığı artırmak için yaptıkları çalışmaları şöyle anlatıyor:


“İşten ayrılma nedeni çoğunlukla yöneticiyle yaşanan problem oluyor. Biz bunun önüne geçmek için lider ve yöneticileri yetiştirmeye önem veriyoruz. Sabancı’da çalışanları burada tutan, kurumsal itibarın yüksek olması. Bunun yanında çalışanlarımızın gelişimine önemli yatırımlar yapıyoruz. Etik bir kurum olmak da şirkete bağlılığı artırıyor diye düşünüyorum.”

 

ajanslar
Yayın Tarihi : 3 Nisan 2008 Perşembe 10:06:13
Güncelleme :3 Nisan 2008 Perşembe 10:18:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ahmet boyraz IP: 85.99.203.xxx Tarih : 4.09.2008 19:59:29

iş arıyorum eyer bana göre bir iş verirseniz çok sevinirim yaşım 25 bekarım ve gelecegimi artık görmek istiyorum halin çok büyük işler yapmak çok star sanatcı aksiyon filim yıldızı olmak ama hepsi halde kalıyor ama bir gün hayellerim gerçek olur belki işte benin hayelerin böyle birşey ama yakışırdım ben hayellerime yakışıklı ve karizmatik biriyim neyse ben buyum işte sevecen sıcak kanlı duygusal ve sevgi dolu biriyim çünkü ben ahmet boyrazın saygılarınla kendinize iyi bakın