30
Mayıs
2024
Perşembe
YAŞAM

Saçı göründü diye yasakladılar

İran sinemasının en parlak yeteneklerinden biri olarak gösterilen 25 yaşındaki kadın oyuncu Gülşifte Farahani, rol aldığı bir Hollywood filminde saçı gözükünce ülkesindeki molla rejiminin gazabına uğradı. Yönetmenliğini Ridley Scott’ın yaptığı ve başrollerini Leonardo Di Caprio ile Russell Crowe gibi ünlü oyuncuların paylaştığı “Body of Lies” (Yalancılar) adlı filmde rol alan Farahani’nin İran’dan çıkışı yasaklandı. 10 Ekim’de gösterime girmesi beklenen film, Di Caprio ve Crowe’un canlandırdığı iki CIA ajanının Süleyman adlı bir El Kaide liderini yakalamak için Ürdün’e gitmesini konu alıyor. Farahani ise filmde Di Caprio’nun aşık olduğu Ürdünlü bir hemşireyi canlandırıyor. Farahani, bu rolüyle İran’da yaşayıp ilk kez bir bir Hollywood filminde oynayan kadın oyuncu sıfatını kazandı.

‘Senaryo değişti’ denmişti

Filmin çekim aşamasında İran basınında çıkan haberlerde senaryonun Farahani’ye göre düzenlendiği ve genç oyuncunun tüm sahnelerinde çarşaf giyeceği öne sürülmüştü. Ancak filmin internette dün yayınlanan fragman görüntülerinde İranlı oyuncunun çarşafsız ve başı açık bir halde görünmesi İran’da deprem etkisi yarattı. İran basını duruma büyük tepki gösterirken, salı günü yeni bir film anlaşması için ABD’ye gitmeye hazırlanan Farahani, Tahran Havaalanı’nda polis tarafından geri çevrildi. Yapılan açıklamada Kültür ve İslami Yaşam Tarzını Koruma Bakanlığı’nın 25 yaşındaki aktrisin “yutrdışına çıkışını yasakladığı” belirtildi. İranlı oyuncuların, yabancı şirketlerle çalışmadan önce rol alacakları senaryoyu Kültür Bakanlığı’na sunup onay almaları gerekiyor.

6 yaşından beri kamera karşısında

İranlı ünlü aktör ve yönetmen Behzad Farahani’nin kızı olan 25 yaşındaki Gülşifte Farahani, altı yaşından beri oyunculuk yapıyor. Farahani, İranlı yönetmen Bahman Gubadi’nin “Half Moon” adlı filminde sergilediği oyunculukla 2006 Uluslararası San Sebastian Film Festivali’nde Altın İstiridye ödülü kazanarak adını tüm dünyaya duyurdu.

Vatan
Yayın Tarihi : 22 Ağustos 2008 Cuma 06:07:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?