22
Mayıs
2024
Çarşamba
YAŞAM

Sahte altın modası

Kendilerini düğünlerde takı takmak zorunda hissedip parası olmayanların, bijuteri mağazaları ve tuhafiyecilerde 75 YKr ile 1 YTL arasında satılan çeşitli ebatlardaki altın benzeri imitasyon takılar ve ile düşük ayarlı altınları tercih ettiği bildirildi.

Edirne Kuyumcular Derneği Başkanı İsmail Kalkan, bazı kişilerin bijuteriden aldıkları takıları düğünlerde taktığını belirterek, “Altına gücü yetmeyip de hediye almak zorunda olanlar, bijuterileri tercih ediyor genelde. Bazı düğün sahipleri de bijutericilerden takıları alıyor. Eşe dosta sahiciymiş gibi göstermek için takıyor” dedi.

İmitasyonların dışında kuyumcularda küçük altına benzeyen düşük altın değerli takıların da çoğunlukla satılmaya başlandığını ifade eden Kalkan, şunları söyledi: “Bir de küçük altına benzer, ama küçük altının 4'te bir fiyatına olan küçük altınlar var. Bunu da kuyumcudan bilhassa alıyorlar. Onu kurdeleyle takıyor. Maddi değeri 10 YTL. İkisinin birbirinden hiçbir farkı yok. Bütçesi kısıtlı ve sınırlı olanlar, bunu tercih ediyor. Bu biraz düğün sahibini aldatmak gibi oluyor hediye takan açısından.”

Kuyumcu Doğan Püsküllü de küçük altınların benzeri olan imitasyonların düğünlerde takıldığını duyduklarını belirterek, şöyle dedi:

“Bunu tasvip etmiyoruz. Sahte altınlar biraz yumuşak olur, hemen eğilir. Beşibiryerdenin gerçeği 1750 YTL, sahtesi 1 YTL. Bunun önüne geçilmesi için çalışma yapılması gerekir. Sahtesinin rengi daha sarıdır. Vatandaşların ekonomik sıkıntılar nedeniyle düğünlerde 'nasıl olsa yoğunluk var' diye bijuteriden, sağdan soldan 1 YTL'lik sahte bulup taktıkları duyuluyor.”

İmitasyon takı satan tuhafiyeci Hüseyin Çakar ise küçük altın, beşibiryerde gibi altın benzeri takılara Yunanların ilgi gösterdiğini ifade ederek, şunları söyledi:

“Antika gibi bunları alıyorlar. Büyüklüğüne göre 75 YKr, 1 YTL'ye veriyoruz. Bizim altına biraz zaafımız var. Düğünlerde sahte bilezik takıldığını duydum. Gelin hanım ertesi gün bakıyor, bilezik sahte. Belki bunları da takan var.”

A.A
Yayın Tarihi : 14 Eylül 2007 Cuma 00:53:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?