15
Mayıs
2024
Çarşamba
YAŞAM

Samsun'da kuraklık alarmı

Samsun'un Bafra ilçesi sınırları içindeki Altınkaya Baraj Gölü'nde yüzde 80 olan doluluk oranı, son yılların en düşük seviyesi olan yüzde 69'lara kadar düştü 

Kızılırmak ve Gökırmak'ın beslediği göl sahasındaki çekilme yüzünden kayıkların göl zeminine oturması kuraklığın hangi boyutlarda olduğunu gözler önüne serdi. 60 kilometre göl sahası uzunluğu bulunan barajın yaklaşık 20 kilometrelik bölümünde, çekilme nedeniyle su olmadığı belirtildi.

Türkiye'nin en büyük enerji santrallerinden biri olan Samsun'un Bafra İlçesi'ndeki Altınkaya Barajı ve Hidroelektrik santralinin 60 kilometre uzunluğundaki göl sahası yağış olmaması nedeniyle kurumaya başladı. Kızılırmak ve Gökırmak'ın beslediği baraj gölünün Sinop'un Durağan ilçesi bölümündeki su çekilmesinin 20 kilometreyi geçtiği belirtildi. Bu nedenle Altınkaya Barajı ve HES'in daha önce yüzde 80 olan doluluk oranının, yapılan son ölçümlerde bu yıl ilk kez yüzde 69'lar seviyesine kadar düştüğü saptandı. Suyun çekilmesi nedeniyle göl tabanı da gün yüzüne çıktı. Ayrıca bölgede geçimlerini balıkçılık yaparak sağlayanlara ait kayıkların göl zeminine oturması, çekilme ve kuraklığın boyutlarını gözler önüne serdi. Su toplama hacmi 5 milyar 673 milyon metreküp olan, yılda 1 milyar 632 milyon kilovatsaat elektrik enerji üretim kapasitesi bulunan Altınkaya Barajı ve HES'deki su kaybının devam etmesi halinde, enerji üretimini olumsuz yönde etkileyeceği belirtildi.

Sinop'un Durağan İlçesi Kaymakamı Ali Bezirgan, barajın kuyruk su tabir edilen Karayazı mevkiine kadar bölümde su olduğunu belirterek, "Ancak şimdi bu bölgelerde göl tabanı ortaya çıktı. Bölgede bir gram su yok. Büyük oranda çekilme var. Bunun en büyük nedeni yağışların olmamasıdır" dedi.


Hürriyet internet
Yayın Tarihi : 24 Ocak 2007 Çarşamba 14:01:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?