20
Mayıs
2024
Pazertesi
YAŞAM

Sanatçılar ezan okuyamıyor

İstanbul Müftüsü Mustafa Çağırıcı, kentte merkezi ezan sisteminin yok ettiği ve yüzyıllardan beri süregelen bir kültür olan "ezan cümbüşü"nü yaşatabilmek için yeni bir uygulama başlattıklarını belirterek, "Sesi iyi olmayan müezzinlerin camilerini merkezi sisteme bağladık, sesi iyi olan müezzinleri ise sistem dışında bıraktık" dedi.
EZAN CÜMBÜŞÜ ŞART

Tek merkeze bağlı kalınması sonucunu doğuran merkezi ezan sisteminin, farklı yerlerden farklı ezan sesleri duyulmasını engellediğini anlatan Çağırıcı, şöyle konuştu: "Değişik yerlerden değişik ezan seslerinin birbirine karışması bir ezan cümbüşü, harika bir güzellik yaratıyor. Yabancı turistler için de muhteşem bir olay bu. Tek merkezden ezan okununca bu güzelliği kaybediyoruz, yok ediyoruz. Tek ezan bizim kültürümüzde de yok. Ben bir merkezden ezan okunmasına karşıyım. Ayrıca mesafeler uzadıkça teknik araçlar da aynı kalitede olmadığından ses kalitesi bozuluyor ve ezan sesi yer yer metalik seslere dönüşüyor."

Çağırıcı, İstanbul'da yeni bir uygulama başlattıklarını ifade ederek, sesi iyi olmayan müezzinlerin camilerini merkezi sisteme bağladıklarını, sesi iyi olan müezzinleri ise sistem dışında bıraktıklarını anlattı.

SES GÜZELLİĞİ YETMEZ

"İstanbul'da konservatuvar mezunu olan veya dünyaca ünlü müezzinler bulunduğunu" anlatan Çağırıcı, şöyle devam etti: "Ezan sadece güzel ses ve makamla okunmaz. Bazı televizyonlarda özellikle Ramazan'da sanatçılara ezan okutulduğunu görüyoruz ama bir çoğu güzel okumuyor. Çünkü, ezanı güzel okumak için ses güzelliği ve makam bilgisi yetmez, usul de bilinmesi gerekir." Mustafa Çağırıcı, güzel ezan okunmayan camileri ilçe müftülüklerine bildirilmesini de istedi.

AA
Yayın Tarihi : 26 Ağustos 2008 Salı 05:20:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?