28
Mayıs
2024
Salı
YAŞAM

Şans oyunlarında verilen ikramiye artırılıyor

Şans oyunlarında dağıtılan ikramiyeye alt ve üst limit geliyor ve oyunlarda tek tip vergilemeye geçiliyor.

Maliye Bakanlığı'nın üzerinde çalıştığı Şans Oyunlarına İlişkin Kanun Taslağı ile Milli Piyango İdaresi'nin Piyango, Sayısal Loto, Hemen Kazan, On Numara ve Şans Topu, Spor Toto Genel Müdürlüğü'nün İddaa ve Türkiye Jokey Kulübü'nün at yarışlarıyla ilgili oyunlarında, farklı ikramiye ve farklı vergileme uygulaması son buluyor. Yeni düzenlemeyle, İddia dışındaki bütün oyunların tek tip vergiye tabi tutulması ve şans oyunlarının tümünde yıllık hasılatın yarısının ikramiye olarak dağıtılması öngörülüyor.

Savunma Sanayii Destekleme Fonu, Tanıtma Fonu, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu ile Kredi Yurtlar Kurumu gibi çeşitli fon ve kuruluşlara yapılan aktarmaların da tek merkezden gerçekleştirilmesi planlanıyor.

İKRAMİYE ORANLARI ARTIYOR

10 gün içinde son şekli verilerek, Başbakanlığa sevkedilmesi planlanan Şans Oyunları Taslağı ile getirilmesi düşünülen bazı düzenlemeler şöyle:

-İkramiyede standart birliği: Ortalama ikramiye oranı, halen Milli Piyango İdaresi'nde yüzde 41, İddaa'dayüzde 48, at yarışlarında ise yüzde 45 olarak belirleniyor.

Taslakla, ikramiyeye alt ve üst sınır gelecek. Alt ve üst sınıra ilişkin oranlar henüz tam olarak netleşmedi. Türkiye Jokey Kulübü ile Spor Toto Genel Müdürlüğü'nün limitlere ilişkin son değerlendirmelerini iletmelerinin ardından bu konu kesinleşecek. Ancak çalışmalarda, idarelerin yıllık brüt hasılatın yüzde 50'sini ikramiye olarak dağıtmaları konusunda görüş birliği sağlandı.

Böylece ortalama ikramiye oranlarında 5 ile 9 puan arasında bir artış meydana gelecek.

TEK TİP VERGİLEME

-Şans oyunlarında tek tip vergilemeye geçilecek. Yeni düzenleme ile şans oyunları vergisinde de standart birliği temin edilecek.

Halen Hemen Kazan'da şans oyunları vergisi bulunmuyor. Söz konusu vergi, diğer oyunların bir bölümünden maktu, bir bölümünden de nispi olarak alınıyor. Vergi matrahında da, bazı oyunlarda hasılat, bazı oyunlarda ise KDV düşüldükten sonra kalan bölüm baz alınıyor.

Bu şekilde ortalama şans oyunları vergisi, İddia'da yüzde 3, Sayısal Loto'da yüzde 13-14, at yarışlarında yüzde 9, Spor Toto'da yüzde 3, Milli Piyango'da da yüzde 13 olarak hesaplanıyor.

Taslakla, İddaa dışındaki oyunlara tek tip şans oyunları vergisi getiriliyor, vergi oranının da yüzde 10 olması düşünülüyor. Ancak şans oyunları vergisinin yeni oranının da ilgili idarelerle yapılacak son görüşmelerin ardından kesinleşeceği belirtiliyor.

İşletme maliyeti oldukça yüksek olan İddaa'dan ise daha düşük oranlı bir şans oyunları vergisi alınması planlanıyor.

HARCAMALARA DA SINIR GELİYOR

Bu arada yeni düzenlemeyle, talih oyunlarıyla ilgili İdarelerin harcamalarına da sınır getiriliyor. İdarelerin, hasılatın belli oranının üzerinde harcama yapması yasaklanıyor. Bir başka yenilikle de, idarelerin giderler, ikramiyeler ve vergiler düşüldükten sonra kalan parayı, Maliye Bakanlığı'nca açtırılacak tek hesaba aktarması öngörülüyor.

Bu şekilde Milli Piyango İdaresi, Spor Toto Genel Müdürlüğü ve Türkiye Jokey Kulübü, kalan parayı ortak hesaba gönderecek. Bu paranın yönetiminden Maliye Bakanlığı sorumlu olacak. Bakanlık, yine Taslak ile belirlenecek oranlara göre bu kaynağı, Savunma Sanayii Destekleme Fonu, Tanıtma Fonu, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu, Kredi ve Yurtlar Kurumu ile Olimpiyat Oyunlarıyla ilgili kuruluşa aktaracak. Taslakla dağıtılacak ikramiye tutarları bir miktar artırılacağı için, bu kuruluşlara verilecek kaynakta da bir azalma meydana gelecek. Yetkililer, şans oyunlarıyla elde edilen kaynağın yüzde 70-80'lik bölümünün Savunma Sanayiine gittiğini belirterek, gerek bu kuruluş, gerekse diğer birimlere verilecek paranın beşte birinin düşebileceğini ifade ettiler.

SANAL KUMAR DA ETKİLİ OLDU

Bu arada yetkililer, şans oyunlarıyla ilgili düzenlemede ikramiye oranlarının artırılmasının, sanal kumarla mücadeleye de katkı sağlayacağını belirttiler.

Son dönemde şans oyunlarının sanal ortama kaydığına dikkati çeken yetkililer, “Mevcut oyunlarda bile yasal sistemin dışına çıkılıyor. Örneğin at yarışlarında da 'yazıcı' denilen gayrı resmi bir uygulama bulunuyor. Ganyan bayiliği yapan kişi ve kuruluşlar, tek kuruş vergi ödemeden yazıcı denilen sistemle oyun oynatıyor. İkramiye oranlarını yükselterek, vatandaşı yeniden yasal oyunlara yönlendirmek istiyoruz” dediler.
aa
Yayın Tarihi : 24 Nisan 2006 Pazartesi 13:44:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?