19
Mayıs
2024
Pazar
YAŞAM

Sarıkamış beyaz hüzün

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Sarıkamış'ta ulusal çapta bir anma töreni yapılması sürecine girildiğini belirtti. Günay, ''Sarıkamış, 'beyaz hüzün' diye anılan bir topraktır, bu beyaz hüznü, beyaz umuda dönüştürmek istiyoruz'' dedi.

Bakan Günay, Bayrak Tepe Kayak Merkezi'nde gazetecilere yaptığı açıklamada, Sarıkmış'ta 93 yıl önce yaşanan askeri harekatın bir faciaya dönüştüğünü ve Osmanlı ordusunun on binlerce evladını Sarıkamış'ta şehit verdiğini söyledi.

Sarıkamış'ta yaşanan facianın hiçbir zaman unutulmadığını belirten Günay, şunları kaydetti:

''Bundan 93 yıl önce burada bir facia yaşandı. Tedbirsiz yönetim anlayışı, on binlerce evladımızın şehit düşmesine yol açtı. Bundan gereken dersleri çıkartıyoruz. Bu hatırayı yeniden yaşıyoruz. Üzerinden 90 yıla aşkın süre geçti. Eskiden ölüme sebep olan iklim ve karın şimdi umuda sebep olması gerekiyor. Buradaki iklim şartlarını kış sporlarının yapılacağı bir merkez haline getirerek değerlendirmeye çalışıyoruz. Sarıkamış, 'beyaz hüzün' diye anılan bir topraktır, bu beyaz hüznü, beyaz umuda dönüştürmek istiyoruz.''

-ÇANAKKALE ÖRNEĞİ...-

Günay, bir gazetecinin, Sarıkmış şehitleri anma törenlerinin, Çanakkale şehitlerinin anma törenleri gibi geniş kapsamı bir şekilde düzenlenmesi konusunda çalışmaların olup olmadığını sorması sorusu üzerine, ''Sarıkamış'ta ulusal çapta bir anma töreni yapılması sürecine girilmiştir'' diye konuştu.

Son birkaç yıldır Sarıkamış şehitlerini anma törenlerinin daha kapsamlı bir şekilde yapıldığını anımsatan Günay, şöyle devam etti:

''Zaten bir komite kuruldu. Bu komite Sarıkamış'ta neler yapılabileceği konusunda kapsamlı olarak çalışıyor. Hükümetimiz de Sarıkamış'a gereken ilgiyi gösteriyor. Bir anlamda tarihimize sahip çıkacağız ve önümüzdeki yıllarda Çanakkale şehitlerimizin anma törenlerindeki gibi daha geniş kapsamlı törenler düzenleyeceğiz.''

-2011 UNIVERSIADE-

Kültür ve Turizm Bakanı Günay, 2011 yılında Erzurum'da Dünya Üniversitelerarası Kış Oyunları'nın düzenleneceğini anımsatarak, 2011'deki bazı organizasyonların Sarıkamış'a kaydırılması ve Sarıkamış'taki turizm faaliyetlerinin geliştirilmesinin temel hedefleri arasında olduğunu ifade etti.

Doğu Anadolu Bölgesi'nde karın ve mevcut ortamın turizm açısından sevindirici olduğuna değinen Günay, Sarıkamış'taki bazı yeni mekanların turizme kazandırılması için de yerel yönetimdeki yetkililerle bizzat yerinde gerekli incelemeleri yapacaklarını söyledi.

Günay, daha sonra Bayraktepe Kayak Merkezi'nde incelemelerde bulundu.



--------------------------------------------------------------------------------

BURADAKİ (SARIKAMIŞ) TABİAT GÜZELLİĞİNİN ÜLKENİN HİZMETİNE SUNULMASI İÇİN TÜM İMKANLARI SEFERBER EDECEĞİZ''

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Kars'ın Sarıkamış ilçesindeki doğa güzelliğinin ülkenin hizmetine sunulması için tüm imkanları seferber edeceklerini söyledi.

Allahuekber Dağları'nda 93 yıl önce donarak şehit olan askerleri anma törenleri için Sarıkamış'ta bulunan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ile Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Bayraktepe Kayak Merkezi'nde incelemelerde bulundu.

Telesiyejle Bayraktepe Kayak Merkezi'nin zirvesine çıkan Bakan Günay ve Bakan Çelik, burada dürbünle harekatın yapıldığı Allahuekber Dağları'ndaki bölgeyi izledi.

Gazetecilere, Sarıkamış'ta tarihin en acı günlerinden birinin yaşandığını, on binlerce insanın ''çarpışma'' fırsatı bulamadan şehit olduğunu söyleyen Günay, ''O hatırayı asla aklımızdan çıkarmıyoruz. Bu hatıralar önünde minnet ve saygıyla her zaman eğiliyoruz'' diye konuştu.

Sarıkamış'ta ulusal düzeyde anma etkinliklerinin düzenlenmesi için yapılan çalışmalarının devam ettiğini belirten Günay, ''Burada neler yapılabileceğini incelemek için bir komite oluşturduk. Çeşitli bakanlıklardan görevlilerin bulunduğu komite, buradaki şehitlerimizin daha etkin biçimde anılması ve milletin hafızasında daha geniş yer etmesi için çalışacaktır'' dedi.

Sarıkamış'ın akıllara hüznü getirdiğini kaydeden Günay, şöyle konuştu:

''90 yıl önce büyük acılara neden olan tabiat ortamının hüzne değil, huzura vesile olması için gayret gösteriyoruz. Yüreğimize acıyı hatırlatan bu beyazlığın umuda dönüşmesi için çaba harcıyoruz. Bunun için de Sarıkamış'ın kış turizmi merkezi olabilmesi için çalışıyoruz. Buradaki tabiat güzelliğinin ülkenin hizmetine sunulması için tüm imkanları seferber edeceğiz. Yakın gelecekte Sarıkamış önemli bir kış turizm merkezi olacaktır.''

-MİLLİ EĞİTİM BAKANI ÇELİK-

Milli Eğitim Bakanı Çelik de Bayraktepe Kayak Merkezi'ne tırmanırken zorlandıklarını belirterek, ''Üzerinde çaputlarla bir taraftan düşmanla bir taraftan da tabiatla mücadele etmenin zorluğunu burayı görünce daha iyi anladık'' dedi.

Dünyada kar ve buzla yaşayan ülkelerin olduğunu söyleyen Çelik, şunları kaydetti:

''Kar ve buzla yaşayan bazı kentler bunu katma değere dönüştürüyor. Bu durumu turizme kazandırıyor. Kar ve kışın gelir getiren unsurlar olduğunu kanıtlayan ülkeler var. Bizde ise kar ve kayak denilince yıllarca akla sadece Uludağ geldi. Sarıkamış'ta, Bitlis'te ve özellikle Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki birçok yerde kayak tesislerimiz var. Doğu'daki kayak merkezlerinin hem ülke hem de dünya turizmi tarafından tanınması bizim çabalarımız arasında yer almaktadır.''

Bakan Günay, konuşmaların ardından cep telefonuyla Allahuekber Dağları'ndaki Sarıkamış şehitlerini anma yürüyüşünü başlattı.

Daha sonra kullandıkları kar motorlarıyla Bayraktepe Kayak Merkezi'nden inen Çelik ve Günay, ilçe merkezindeki General Faruk Gürler Kışlası'ndaki tarihi binalarda incelemelerde bulunduktan sonra Sarıkamış şehitlerini anma yürüyüşüne katıldı.

AA
Yayın Tarihi : 6 Ocak 2008 Pazar 13:16:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?