25
Mayıs
2024
Cumartesi
YAŞAM

Savcıdaan "Memati"ye itiraz

İSTANBUL Üsküdar'da, `Kurtlar Vadisi' dizisinden etkilenen bir aile, mahkemeye başvurup, 1 ve 2 yaşındaki oğulları Anıl ve Arda'nın adlarınının `Polat' ve `Memati' olarak değiştirilmesini istedi. Davanın ilk duruşmasında görüşü sorulan Cumhuriyet Savcısı, Arapça bir kelime olan `Memati'nin `ölüm' ya da `ölümcül' anlamı taşıdığını, bu nedenle çocukların yaşları da gözönüne alındığında her ikisinin de ileride zor durumlara düşme ihtimalininin bulunduğunu belirterek isim değişikliğine karşı çıktı.

Üsküdar 2'nci Asliye Hukuk Mahkemesi'nde görülen davanın ilk duruşmasında Nuray ve Cüneyt Torun çiftinin iki çocukları için isim değişikliğine yönelik başvurusu değerlendirildi. Torun çifti, avukat aracılığıyla mahkemeden, Anıl ve Arda adlı çocuklarına `Polat' ve `Memati' isimlerinin verilmesini istedi. Talebi değerlendiren mahkeme, bu konuda Cumhuriyet Savcısı Ersoy Yüce'nin görüşünü sordu.

Savcı Yüce, talep edilen isimlerden `Memati'nin Arapça bir kelime olduğunu, `ölüm' ya da `ölümcül' anlamı taşıdığını, ismin çocukları ileride zor duruma düşürebileceğini, bu nedenle de genel ahlaka aykırı olduğunu düşündüğünü belirtti ve talebin yerine getirilmemesini istedi.

Savcı Yüce, kelimenin anlamının da Türk Dil Kurumu'ndan sorulmasını talep etti. Savcının olumsuz görüşü üzerine mahkeme duruşmayı erteledi. Türk Dil Kurumu'ndan gelecek cevap yazısı bu davanın sonucu kadar, `Memati' adının Türkiye'deki geleceğini de etkileyebilecek.

Vatan
Yayın Tarihi : 11 Şubat 2009 Çarşamba 14:42:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?