15
Mayıs
2024
Çarşamba
YAŞAM

Şehit ailelerine yapılan maaş zulmü

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Şırnak'ın İdil İlçesi'nde geçen yıl devriye görevi sırasında teröristlerce açılan ateş sonucu şehit düşen polis memurlarını, öldürenler yakalanmadan ve davaları sonuçlanmadan ailelerine maaş ödenemeyeceğini açıkladı.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Şırnak'ın İdil İlçesi'nde geçen yıl devriye görevi sırasında teröristlerce açılan ateş sonucu şehit düşen polis memurlarını, öldürenler yakalanmadan ve davaları sonuçlanmadan ailelerine maaş ödenemeyeceğini açıkladı.

SGK’dan yapılan açıklamada, basında, polis memurları Mehmet Yardımcı ve Sait Bal’ın uğradıkları silahlı saldırı sonucu hayatlarını kaybettikleri, polis memurlarının şehit sayılmamalarına Emekli Sandığı’nın karar verdiği, polislerin ailelerine gerekli yardımın yapılmadığı yönünde haberlerin yer aldığı hatırlatıldı.

Açıklamada, Emniyet Genel Müdürlüğü’nün söz konusu kişilerin şehit edildikleri gerekçesiyle, 17 Ağustos 2006 tarihinde, vazife malullüğü isteğinde bulunduğu kaydedildi.

Acıklamada, polislerin, ölümüne veya malul kalmalarına neden olan olayın 3713 sayılı kanun kapsamına girip girmediğiyle ilgili olarak, bu kişilerin ölümlerinin veya malul kalmalarının terör eylemi sonucu olup olmadığı konusunun açıklığa kavuşturulabilmesi için, 5190 sayılı kanun ile yetkili savcılık iddianamesinin veya mahkeme kararının olması gerektiği vurgulandı.

Açıklamada, bu kapsamda Emniyet Genel Müdürlüğü’nden 6 Temmuz 2006 tarihinde savcılık iddianamesi veya mahkeme kararı istenildiği kaydedildi.

SGK’nun, Sait Bal'ın eşinin aylık ve sağlık harcamaları yönüyle mağdur olmaması için 29 Ağustos 2006 tarihinde iştirakçi ölüm aylığı bağlandığı belirtilen açıklamada, Mehmet Yardımcı'nın babasının muhtaç olup olmadığının, 7 Kasım 2006 tarihli yazıyla İskenderun İlçe İdare Kurulu Başkanlığı’ndan sorulduğu ve cevaba göre, yetim aylığı bağlanabileceği ifade edildi.

Şehit polislerin ölümünden sorumlu olan şüphelilerin halen yakalanamadığına işaret edilen açıklamada, bu nedenle de söz konusu şüpheliler hakkında kamu davası açılamadığı ve soruşturmanın devam ettiği kaydedildi. Açıklamada, saldırıyla ilgili olarak SGK’ya savcılık iddianamesi veya mahkeme kararı ulaşmadığı anlatıldı. Açıklamada, “Bu nedenle, ölümün 3713 sayılı kanunun 1'inci maddesinde tanımı yapılan terör eylemi sonucu olup olmadığı Kurumumuzca değerlendirilememektedir" denildi.

Açıklamada, vazife malullüklerinin kabul edilmesi için gerekli yasal belgelerin gelmesi ve gerekli yasal prosedürün tamamlanmasıyla birlikte, Sait Bal'ın eşinin aylıkları ilgilinin vefat tarihinden itibaren vazife malullüğü aylığına dönüştürüleceği belirtildi. Açıklamada, Mehmet Yardımcı'nın anne ve babasına ise vefat tarihinden itibaren vazife malullüğü aylığı bağlanabileceği ifade edildi.

anka
Yayın Tarihi : 20 Mart 2007 Salı 13:00:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
buse IP: 88.230.119.xxx Tarih : 22.10.2007 19:39:37

şehit ailelerine allah sabır versin ölen Mehmetciklerimizi Allah rahmet eylesin ailelere gereken maaş zammı yapılmalı