27
Mayıs
2024
Pazertesi
YAŞAM

Sibirya'da ayılar huzursuz

Kış aylarının başlamasına rağmen hava sıcaklığının normalin üzerinde olması nedeniyle dünyaca ünlü kayak merkezlerinin bulunduğu Alplerin eteklerinde çiçekler açıyor, Sibirya'daysa ayılar kış uykusu huzursuzluğunda.

Bazı istisnalar dışında, Ottowa'dan Moskova'ya kadar kuzey yarım kürede kış başında ortalama hava sıcaklığı yükselmiş durumda.

En sıcak sonbaharı geçiren Avusturya'daki kayak merkezleri, sezon açılışlarını ertelediler.

Alplerin 1100 metre yüksekliğinde yılan çiçeklerine ve bazı vadilerde baharda açan mor çiçeklerine rastlandığı kaydediliyor.

İsviçre'de de kayak sezonu açılışının başarılı olmadığı, yaz mevsiminin uzadığı, kış giysileri satışlarının düştüğü belirtiliyor.

Sibirya'dan Estonya'ya kadar, kış uykusuna yatması gereken ayılarsa sığınacakları yerler fazlasıyla ılık ve nemli olduğu için kış uykusuna çekilecek yer bulmada zorluk çekiyor.

Kış takvimini 1 Aralıkta başlatan Moskova, 1879 yılından bu yana en sıcak Aralık ayını 4,5 dereceyle yaşadı.

Finlandiyalıların Noel Baba'nın evinin olduğuna inandığı Kuzey Kutup Dairesi yakınlarındaki Rovaniemi'de de kar epey gecikti.

Norveçli iklimbilimci Ketil Isaksen son yıllardaki olağan dışı ısınmanın insan faaliyetleriyle ve küresel ısınmayla bağlantısı olduğuna inandıklarını anlatıyor.


aa
Yayın Tarihi : 4 Aralık 2006 Pazartesi 12:52:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?