22
Mayıs
2024
Çarşamba
YAŞAM

Sıcak fena bunaltacak

Prof. Dr. Cemal Saydam'ın bugünkü Milliyet'teki yazısı:

Sıcak fena bunaltacak


Geçen hafta size bahsettiğim sıcak hava dalgasıyla ne demek istediğimi bu hafta sonu maalesef yaşayarak anlayacaksınız. Bu hafta sonu ve gelecek hafta Doğu Karadeniz, Doğu Anadolu'nun kuzeyi ve doğusu haricinde her yerde senenin en sıcak ilk haftası olmaya namzet. Bunun nedeni Sahra kaynaklı sıcak hava dalgası ve elbette beraberinde getireceği toz, bakteri ve mantarlar.
İşte bu nedenle bu hafta kendinize özen göstermek durumundasınız. Kızmayacak, sinirlenmeyecek ve hoşgörülü olacaksınız. Yiyeceklerinize dikkat edecek ve hafif şeyler tüketeceksiniz. İçkiden de uzak durmanız şart.
Güney Ege dışında sert rüzgarlar da beklenmiyor, bu nedenle sıcaklıkları biraz daha fazla hissedeceksiniz. Özellikle Marmara'da hafta sonu sıcaklıklarından o kadar da şikayet etmeyin çünkü beklenen sıcaklıklar bundan beş-altı derece daha fazlaydı. Yine de şanslıyız, tabii içinizden "Bu da şans mı?" diyorsunuz ama öyle işte. Ay sonuna kadar yağış beklentisi yok.
"Hafta sonunu atlattık, artık geçti" diye düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Hafta içinde özellikle batıdaki sıcaklıklar maalesef beş derece daha artacak. 27-28-29 Haziran günlerinde Marmara bölgesi de dahil olmak üzere senenin ilk en sıcak gecelerini yaşamaya başlayacağız.

Çarşamba günü tatil ilan edilmeli

Güney Ege ve Akdeniz bölgesi için bu sıcak hava dalgası bütün hafta etkili. Şöyle diyeyim, gece en düşük sıcaklık hafta içinde Marmara bölgesi de dahil olmak üzere 28-30 derece civarında olacak. Gündüz vakti Akdeniz bölgesinde gölgede 40-42 derecelik sıcaklıklar görülecek.
Akdeniz üzerindeki sıcak hava dalgası nedeniyle Akdeniz'de aşırı buharlaşma olacak ve bu sıcakların daha da fazla hissedilmesine neden olabilecek.
İşte tüm bu nedenlerden dolayı sağlığınıza dikkat etmek ve sıcaktan bunalan bedeninizi bol sulu gıdalarla takviye etmek durumundasınız. Ne olur dışarıdaki kedileri, köpekleri ve kuşları da ihmal etmeyin. Kapınızın, pencerenizin önüne bir tas su koyun, onlar mutlaka bulur.
Özetle, çok sıcak bir hafta bizi bekliyor. Bence çarşamba günü Marmara, Ege ve Akdeniz'de kar tatili gibi sıcak tatili olmalı. Biz böyle sıcaklara alışık değiliz; o gün çalışmak yarardan çok zarara neden olabilir. Hem maddi hem manevi anlamda.

saydam@hacettepe.edu.tr


Milliyet
Yayın Tarihi : 23 Haziran 2007 Cumartesi 10:24:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?