17
Mayıs
2024
Cuma
YAŞAM

Şiddet ülkesi olduk

Türkiye’de pompalı tüfeklerin sayısında 2000 yılına kadar yüzde 300’lük artış oldu. Ruhsatlı silahların sayısı ise üç milyonu buluyor.

Türkiye’de 18 yaşını dolduran herkes, kuru sıkı tabanca alabiliyor.

Ruhsatlı silahların sayısı üç milyonu bulurken ruhsatsız olanların sayısı ise bunun üç katı yani dokuz milyon.

Bireysel silahlanmanın arttığı Türkiye’de, bunun önüne geçmek için ciddi çalışmalar yapılması gerekirken toplumda, silahlara karşı olan merak ise azalmıyor.

Düğünde, sokakta bir eğlence mekanında tabanca ile vurularak öldürülen insanların sayısı sürekli artıyor.

Silahla adam öldürme olayları görülüyor

Toplumun her kesiminde silahla adam öldürme olayları görülüyor.

Tiyatro sanatçısı İsmail Hakkı Sunat, 10 gün önce komşusu tarafından tabancayla vurularak öldürüldü. Sunat’ın elinde de komşusunu korkutmak için bir kuru sıkı tabanca vardı.

Toplum bireysel silahlanma gerçeğiyle daha önce yüzlerce defa olduğu gibi bir kez daha karşı karşıya geldi.

Ancak, silaha karşı olan merak hep devam etti. Pompalı tüfeklerin satışında 2000 yılına kadar yüzde 300’lük bir artış oldu.

Kuru sıkı silahlar

Türkiye kuru sıkılarla 1993 yılında tanıştı. 18 yaşını dolduran herkes rahatlıkla kuru sıkı alabiliyor.

İstanbul Mercan’da av tüfeği ve kuru sıkı satan dükkanların bulunduğu yerde bir esnaf "kuru sıkıları gerçek silaha dönüştürüyorlar" diyor.

Kuru sıkı silahlardan kar elde eden firma sahipleri ise, ülkenin hızla silahlandığı gerçeğini kabul etmiyor ve kar oranlarının geçen yıllara göre düştüğünü söylüyor.

1980’li yılların başlarından beri Türkiye’de bireysel silahlanma büyük bir hızla artıyor. Ruhsatlı silahların sayısı üç milyonu buluyor. Ruhsatsız silahların sayısının ise en az üç katı olduğu tahmin ediliyor.

Türkiye’de 1998 yılında silahlı saldırı sonucu bin 352 kişi hayatını kaybetti. 1999 yılında da 6136 sayılı ateşli silahlar kanununa muhalefet nedeniyle 2 bin 288 kişi hüküm giymişti.

Umut Vakfı, kampanyalar düzenleyen tek kuruluş

Silahlanmaya karşı sesini yükseltenlerin sayısı az da olsa var. Umut Vakfı, bireysel silahlanmaya karşı etkin kampanyalar düzenleyen tek kuruluş.

Umut Vakfı Koordinatörü Tanzer Gezer, "Vakıf toplumu bilinçlendirmek için, tanıtım filmlerinin yanısıra, çizgi filmler de hazırladı" diyor.

Umut Vakfı, düzenlediği kampanyalara toplumun her kesiminden destek bekliyor.

Silah satan bir esnaf, "toplumda nüfus düzenlemesi oluyor. Daha ne istiyorsunuz" diyor.

Ruhsatlı veya ruhsatsız silahla bir hiç uğruna hayatını kaybedenlerin söz hakları artık yok.

İzmir’de geçtiğimiz yıl, Daimi Akyüz’ün kurşunlarından birinin hedefi olarak hayatını kaybeden Alistair Grimason’ın ailesi de ’Bireysel silahsızlanma’ kampanyası başlatmıştı.

Çocuklarının ölümüne neden olan Daimi Akyüz’e verilen 36 yıllık cezayı memnuniyetle karşılayan aile, Bölge İdare Mahkemesi´ne 200 milyarlık manevi tazminat davası açmayı kararlaştırdı.

Grimason ailesi davayı kazandıkları takdirde elde edilecek parayı ’bireysel silahsızlanma’ya karşı başlattıkları kampanyada kullanacak.

Açacakları davanın olumsuz sonuçlanması halinde AİHM´e gideceklerini ifade eden aile, "Türk adaleti, doğrunun yanında olduğunu verdiği bu kararla göstermiş oldu. Sanık, en ağır cezaya çarptırıldı. Burada önemli olan ateş eden kişinin her ne koşulda olursa olsun kasten adam öldürmekten yargılandığı ve buna göre hüküm verildiğidir’’ dedi.

İzmir Yeni Foça Beldesi’nde 7 temmuz 2003 gecesi meydana gelen olayda cafede kavga eden Daimi Akyüz’ün ateş açması sonucu Ali Bektaş ve bebek arabasında uyuyan Ali Stair hayatını kaybetmiş iki kişi de yaralanmıştı.
CNN TÜRK
Yayın Tarihi : 21 Temmuz 2004 Çarşamba 15:20:18
Güncelleme :23 Temmuz 2004 Cuma 18:40:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?