26
Mayıs
2024
Pazar
YAŞAM

Sigara paketine uyarı ayarı

Danıştay, sigara paketlerindeki uyarıların büyüklüğünün paketin yüzde 65’ini kaplaması gerektiğine yönelik kararının yürütmesini durdurdu. Bir yüzüne en az yüzde 40’ı, diğer yüzüne yüzde 30’u kadar uyarı konulabileceğini belirtti

Danıştay 13. Daire, sigara paketlerinde, sigaranın sağlığa zararlarını gösteren resimli ve yazılı uyarıların yer almasına, uyarıların büyüklüğünün paketin yüzeyinin en az yüzde 65’ini kaplaması gerektiğine yönelik Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurulu (TAPDK) kararının yürütmesini durdurdu. British American Tobacco Tütün Mamulleri Sanayi Anonim Şirketi, TAPDK’nin 13 Mayıs 2009’da verdiği “Birleşik Uyarı” kararının iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle dava açmıştı. 13. Daire de paketlere sigaranın zararlarını gösteren resimler konulmasına, yazı ve resimden oluşan birleşik uyarıların paketin yüzde 65’ini kaplamasına yönelik TAPDK kararının yürütmesini durdurdu.

En az yüzde 40
Kararda, mevzuata göre, sigara paketinin bir yüzüne paketin en az yüzde 40’ı, diğer yüzüne en az yüzde 30’u kadar uyarı konulabileceğine dikkat çekildi. Kanuna dayanılarak hazırlanan 25 Kasım 2008 tarihli yönetmelikte de paketin bir yüzüne en az yüzde 40, diğer yüzüne en az yüzde 30 oranında uyarı konulabileceğinin belirtildiği kararda, “TAPDK, uyarının, paketin en az yüzde 65’ini kaplaması gerektiğine karar vermiştir. Mevzuatta ise alt sınır en az yüzde 40 olarak belirlenmiştir. Buna göre, TAPDK’nin kararı, kanun ve mevzuattaki alt sınırı ortadan kaldırır niteliktedir” denildi. TAPDK’nin itiraz hakkı var. İtiraz da sonucu değiştirmezse, TAPDK, uyarıların büyüklüğü konusunda karara uygun bir çerçeve çizmek zorunda kalacak.

Philip Morris / Sabancı:
Rekabet hakları gözden kaçırılmamalı
Philip Morris/Sabancı kararı memnuniyetle karşıladığını açıkladı: “Tütün ürünlerinin zararlarının azaltılmasına ilişkin kamu sağlığı politikalarını destekliyoruz, ancak bunlar geliştirilirken firmaların rekabet hakları gözden kaçırılmamalı. Paketin bir yüzünde yüzde 30, diğer yüzünde yüzde 40 oranının baz alındığı Avrupa Birliği standartları referans alınmalı” denildi.

600 BİNİ PASİF İÇİÇİ
Her yıl 5 milyon kişinin katili!
Dünya Sağlık Örgütü (WHO), sigaradan her yıl en az 5 milyon kişinin öldüğünü bildirerek, sigarayla mücadelede daha güçlü önlemler alınmazsa bu rakamın artabileceği uyarısında bulundu. WHO, pasif içiciliğin her yıl 600 bin civarında kişinin ölümüne yol açtığını da duyurdu. WHO’nun tütün kullanımı ve kontrolüyle ilgili yeni raporunda, dünya nüfusunun yüzde 95’ine yakınının sigara yasağıyla ilgili yasalarla korunmadığı da vurgulandı. Raporda, ülkelerin sigaraya karşı oluşturduğu çeşitli stratejiler; insanları sigaradan korumak, tütün ürünleri reklamlarına yasaklar koymak ve tütün ürünlerinin vergilerini artırmak olarak sıralandı. BM raporunda, bu önlemlerin WHO’nun 6 stratejiden oluşan paketinde yer aldığı, ancak bu önlemlerin sadece herhangi bir tanesinin dünya nüfusunun yüzde 10’undan azını kapsadığı ifade edildi. WHO’nun Tütünsüz Girişim programının direktörü Douglas Bettcher da “İnsanların, sigaranın sağlığa zararlı olduğu uyarısından daha fazlasına gereksinim duyduğunu” söyleyerek, insanların, hükümetlerinin, bu konudaki WHO Çerçeve Sözleşmesi’ni uygulamaya ihtiyacı olduğunu belirtti.

Sigara yasağı satışları yüzde 9 aşağı çekti
Sağlık Bakanı Akdağ, geçen yılın Ağustos-Eylül ve Ekim aylarına göre bu yılın aynı aylarında sigara satışlarında yüzde 9’lük bir azalma olduğunu söyledi. Bakan Akdağ, Dünya Sağlık Örgütü “Küresel Tütün Salgını Raporu”nun tanıtımı amacıyla Conrad Otel’de düzenlenen basın toplantısında, raporun dünyaya bugün İstanbul’dan duyurulmasının özel bir anlam taşıdığını söyledi. Akdağ, “Geçen yılın Ağustos-Eylül ve Ekim aylarına göre bu yılın aynı aylarında sigara satışlarında yüzde 9’lük bir azalma olmuştur. Bu sevindirici bir gelişmedir.” diye konuştu.

 

Milliyet
Yayın Tarihi : 10 Aralık 2009 Perşembe 15:40:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?