20
Mayıs
2024
Pazertesi
YAŞAM

Sigara yasağına ‘adil’ çözüm!

Alışveriş merkezlerindeki bar ve restoranlar ‘haksız rekabet’ isyanında. Erdöl: Tüm restoran ve barlarda yasak öne çekilebilir 

TRABZON - Sigara yasağı uygulanan alışveriş merkezlerindeki bar ve restoran sahiplerinin şikâyetleri, yasağın tüm eğlence yerleri için öne çekilmesini gündeme getirdi. Meclis Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Cevdet Erdöl, alışveriş merkezlerindeki işletmeler ile dışardaki benzer yerlerin geçmiş dönemlerindeki cirolarını karşılaştırarak bir düzenleme yapabileceklerini söyledi.

Ciroları karşılaştırılacak 

Sigara yasağının vurduğu alışveriş merkezlerindeki bazı eğlence yerleri, müşteri kaçırmamak için ‘ceza’yı göze alarak sigaraya göz yumuyor. Bar ve restoran sahipleri, dışarıdaki eğlence yerlerinde sigara içilirken kendilerinde yasak olmasının, maddi zarara yol açtığı iddiasıyla yetkililere şikâyet de yağdırıyor. Bu şikâyetleri, Meclis Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Erdöl de doğruladı. Sigara yasağının ülke genelinde büyük destek gördüğünü söyleden Erdöl, “Gelinen nokta umduğumuzdan iyi” dedi. Erdöl, yalnız alışveriş merkezleriyle ilgili şikâyet aldıklarını belirtti:
“Alışveriş merkezlerindeki kafe ve restoranlar ile dışardaki benzer alanlar arasında haksız rekabet olduğuna yönelik eleştiriler geliyor. Bununla ilgili inceleme yapıyoruz. Acaba geçmişteki cirosuyla şimdiki cirosu nasıl? Bir de dışarıdaki benzer faaliyet gösteren yerlerdeki cirolar nasıl? Bunları karşılaştıracağız. Alışveriş merkezlerindeki işyerlerinin cirosu düşmüş, dışardaki mekanlarda artmışsa benzer faaliyette bulunanlar açısından düzeltme yapma ihtiyacı olabilir. Bunu da kendilerine söyledim. Fakat bu asla alışveriş merkezlerinde sigarayı serbest bırakmak değil, dışardakilerin yükümlülüklerinin daha erkene alınması şeklinde olabilir.”

Bu tür uygulamalar için kanun değişikliğinin gerekli olduğunu anımsatan Erdöl, “Alışveriş merkezlerinde sigara içmeme yasağının ötelenmesi, gevşetilmesi asla söz konusu olamaz. Dışardakilerin erkene alınması düşünülebilir. Meclis açılmadan bu konuda hiçbir şey yapılamaz” diye konuştu.

Sigara satışı niye aynı? 

Erdöl, bazı gayriresmi verilerin ise kafa karıştırıcı olduğnu vurguladı:
“Sigara satışlarında ilk aylarda zannedildiği kadar ciddi bir düşüş olmadı. Bunun nedenini tam olarak bilemiyoruz. Bazı anketlerde sigara içenlerin oranlarında yüzde 10-20 azalma olduğu gösteriliyor. Sigara satışlarının niye azalmadığı benim kafamda soru işareti. Bunları aydınlatabilmek için beş -altı aya ihtiyacımız var. Tam istatistiki verileri söyleyebilmek için biraz erken.”

Alışveriş merkezlerindeki kafe ve restoranlar dahil kapalı alanlarda sigara içme yasağı 19 Mayıs 2008’de uygulama konulmuştu. Bu yasak, caddelerdeki kafe ve restoranlarda 19 Temmuz 2009’da uygulamaya geçecek.

Radikal
Yayın Tarihi : 13 Ağustos 2008 Çarşamba 17:30:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?