22
Mayıs
2024
Çarşamba
YAŞAM

Sinop'ta dedektör yasağı

Sinop İl Kültür ve Turizm Müdürü Hikmet Tosun, kaçak kazıların kültür varlıklarına büyük oranda zarar verdiğini belirterek, ruhsatlı maden arama faaliyetleri dışındaki diğer kazılar için detektör kullanımının yasaklandığı açıkladı.

Hikmet Tosun, Sinop merkez ve ilçelerinde, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu doğrultusunda doğal ve arkeolojik SİT alanlarının koruma altına alındığını hatırlatarak, bu kapsamda tescil edilmiş 55 adet SİT alanı olduğunu; fakat henüz tespit ve tescili yapılmamış, kırsal kesimde çok sayıda eski yerleşim alanı bulunduğunu kaydetti.

Tosun, gelecekte yapılması planlanan bilimsel çalışmalar sonucunda tespit ve tescili mümkün bu alanların tahribata uğramadan gelecek nesillere aktarılması gerektiğini dile getirerek, "İlimizde yoğun bulunan taşınır ve taşınmaz kültür varlıklarının güvenliklerinin tehdit edilerek tahriplerine ve eser kaçırmalarında sebep olan kaçak kazılarda kullanılan detektörleri 2005 yılında yasaklamıştık. Bu yasak hala devam ediyor. Maden arama amaçlı kullanımlarda, kullanıcının bu durumu belgelemesi şart. Kaçak kazı aleti detektörleri ile yakalanan şahısların Türk Ceza Kanunu'nun 526. maddesi gereğince haklarında işlem yapılmak üzere Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunacaktır" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 10 Aralık 2007 Pazartesi 13:58:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?