26
Mayıs
2024
Pazar
YAŞAM

Şirinlerin şapkası Eskişehirli çıktı

Eskişehir: Şirinler'in şapkası bizimdir

Eskişehir Turizm ve Tanıtma Derneği, 'Çizgi kahramanlar Şirinler'in şapkaları, Friglerindir. Dünyanın özgürlük simgesi olarak kabul ettiği Frig şapkası, Anadolu'nundur, Eskişehir'indir, bizimdir' dedi ve sordu: Niye sahip çıkmıyoruz?

Şirinler’in şapkası Eskişehirli çıktı. Eskişehir Turizm ve Tanıtma Derneği Başkanı Mustafa Tekeli, çizgi roman kahramanları Şirinler’in başındaki şapkaların Frig şapkası olduğunu söyleyerek, “Bu şapka Anadolu’nundur, Eskişehir’indir, bizimdir” dedi. Tekeli bunun, heykelleriyle ünlü Eskişehir’de bugüne dek gündeme getirilmemesini üzücü bulduğunu söyledi.

Bir grup dernek üyesiyle birlikte dün basın açıklaması yapan Mustafa Tekeli, Frig kültürünün dünyayı en çok etkileyen Anadolu kaynaklı kültür olduğunu belirtti. Frig şapkasının da dünyada özgürlük şapkası olarak tanındığını kaydeden Tekeli, bu şapkanın ünlü çizgi roman kahramanları Şirinler’in de taktığını söyledi. Dernek başkanı Tekeli, şöyle konuştu:

“Frig kültürü, antik dönemin Anadolu kaynaklı olan ve dünyayı en çok etkileyen kültürdür. Kral Midas, Altın Dokunuş Efsanesi, Pan Flüt, Şifalı Sular ve dünyanın özgürlük ve bağımsızlık simgesi olarak kabul ettiği Frig şapkası, Anadolu’nun ve Eskişehirimizindir. Frig şapkası Fransız Devrimi’nde devrimcilerin simgesidir. Frig şapkası Venezüella, Küba, Paraguay, Uruguay, Meksika, Arjantin, El Salvador, Kolombiya, Haiti, Bolivya ve Nikaragua’nın ulusal, New York ile New Jersey’in amblemindeki simgelerdir. Frig şapkası ABD ordu ve ABD Senato amblemlerindeki simgelerdendir. Paralarda kullanılmıştır. Bitkilere, dağlara ve tepelere ismini vermiştir. Dünyaca ünlü çizgi roman Şirinler’in şapkası Frigya şapkasıdır ve Anadolu’nundur, Eskişehir’indir, bizimdir. Frig şapkası dünya bilim, sanat ve sosyal yaşamında Türkiye ve Eskişehir hariç hayatın içindedir.”
Dernek Başkanı Mustafa Tekeli, bir heykel kenti olan Eskişehir’de Frig şapkası ile ilgili heykelin olmamasını ve uzmanların bu konuyu gündeme taşımamalarını ise üzüntüyle karşıladığını söyledi.

Eskişehir’de yaşadılar
Frigler, Ege Göçleri ile Anadolu’ya gelen Balkan kökenli boylardan biri. Midas döneminde (MÖ 725- 695/675) Orta ve Güneydoğu Anadolu’da güçlü bir krallık düzeyine ulaştılar. Başlangıçta Eskişehir, Afyon, Ankara ve Sakarya vadilerini içine alan bir bölgede yerleşen Frigler, sonraları Kütahya’dan Kızılırmak’a, Ankara’dan Denizli’ye dek olan bölgede güçlü bir uygarlık oluşturdu. Frigler Eskişehir sınırlarında Gordion (Yassıhöyük), Pessinus (Ballıhisar), Dorylaion (Eskişehir kent merkezi) ve Midas’ı (Yazılıkaya) uzun yıllar yerleşim yeri olarak kullandı.

 

 

 

Radikal
Yayın Tarihi : 28 Nisan 2009 Salı 04:07:08
Güncelleme :28 Nisan 2009 Salı 06:07:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Mustafa Tekeli IP: 88.250.16.xxx Tarih : 19.05.2009 11:41:16

Eskişehir Turizm ve Tanıtma Derneği’nin Türkiye’ye duyurduğu "Frig Şapkası(Özgürlük Şapkası) üzerine..
Taraf Gazetesi 29.04.2009 tarihli TELESİYEJ Köşe Yazısı...(alıntıdır)

------------------------------

Bir uygarlık aslında herkesindir.

Örneğin Frigya uygarlığı, dünya kültür mirası içinde yer alır. Bu bakımdan bu uygarlığın kültürüne ait değerler, başka uygarlıklara sahip insanlar tarafından da kullanılabilirler; tabii kaynak göstermek kaydıyla.

Batı uygarlığının çoğu kaynakları Doğu’dadır, ama nedense bu pek zikredilmez. Doğu’dan kast edilen de bilindiği gibi daha çok Anadolu’dur.

Batı’nın –çoğu- gerçek kaynakları, Anadolu insanının düşündüğü, soyutladığı, tasarladığı, planladığı maddi, manevi ürünler ve bu ürünlerin kültürleridir.

Mesela, Fransız Devrimi’nin en önemli sembolü olan Marianne’ın başında taşıdığı şapka, bir özgürlük sembolü olarak, bir devrim sembolü olarak Batı uygarlığının değil, Anadolu Frigya uygarlığında –Fransız Devrimi’nden binlerce yıl önce- halkın kullandığı bir şapkadır aslında. (Bkz. Marianne’ın resimleri) Ama Fransızlar bundan hiç söz etmezler.

Batı, her şeyden söz eder, yazar ve çizer ama kaynak göstermez; kaynağı kamuyla pek paylaşmaz, bilgiler sadece akademik alanda kalır.

“Frig şapkası bize ait”

Frigya Uygarlığı’ndan aynı kaderi paylaşmış bir başka örnek de, Batı uygarlığının sahiplendiği klasik müziğin majör ve minör –ki, müziğin anahtarlarıdır- gamlarının, aslında Anadolu’da; majörün ilk defa Frigya’da, minörün ise ilk defa Lidya’da ortaya çıktığıdır.

Şimdi nihayet bir Anadolu derneği, Eskişehir Turizm ve Tanıtma Derneği, bu duruma isyan etmiş ve Frig şapkasına sahip çıkmış. Bu sahiplenmenin anlamı güncel ve popüler bir konudan ziyade, bir uygarlığı sahiplenmedir bana göre.

Dernek başkanı Mustafa Tekeli: “Çizgi kahramanlar Şirinler’in şapkaları, Frigler’indir. Dünyanın özgürlük simgesi olarak kabul ettiği Frig şapkası, Anadolu’nundur, Eskişehir’indir, bizimdir. Niye sahip çıkmıyoruz” demiş.

Anlayacağınız Frig şapkası, önce Anadolu’dan alınıp, Fransa’nın sembolü olan Marianne’ın kafasına geçirilmiş, sonra da dünyaca ünlü çizgi roman ve animasyon dizi filmindeki Şirinler’in başlarına kondurulmuş. Anadolu uygarlıklarının değerlerine yine Anadolular sahip çıkıyor, göründüğü gibi.
....................
"Bizden Söylemesi" diye gazete köşelerinde akıllarınca? Eskişehir Turizm ve Tanıtma Derneği ile dalga geçip "kendi kendine söylenip duranlar" şimdi değil ama "istikbal" de biraz aydınlanır umarım :))