22
Mayıs
2024
Çarşamba
YAŞAM

Şirketler de aile gibi

Şirketler; gelin, görümce çekişmesine kurban gidiyor...

KTO tarafından yapılan araştırmada, işletmecilik anlayışının halen klasik aile işletmesi tarzında olduğu ve aile dışı yöneticilerin şirkette istenmediği ortaya çıktı.

Konya Ticaret Odası (KTO) tarafından yapılan araştırmada, işletmecilik anlayışının halen klasik aile işletmesi tarzında olduğu ve aile dışı yöneticilerin şirkette istenmediği ortaya çıktı.

KTO, işletmelerde büyümenin önündeki en büyük engelleri araştırdı. Konya'da faaliyet gösteren şirketler üzerinde yapılan araştırmada, şirketlerin halen klasik aile işletmesi tarzında yönetildiği anlaşıldı.

TOBB Başkan Yardımcısı ve KTO Başkanı Hüseyin Üzülmez, büyüme hevesinin gelin, görümce çekişmesine kurban gittiğini ifade etti.

Üzülmez, "Yaptığımız araştırma sonuçları gösteriyor ki kurumsallaşma ile ilgili çalışmalarda olması gerekenin çok gerisindeyiz. Konya'daki işletmelerimizin tamamına yakını KOBİ ve aile işletmesi niteliğinde. Bu işletmelerin yüzde 32'si kurumsallaşmadan habersiz. Geri kalan yüzde 68'in de yüzde 23'ü kurumsallaşmadan haberdar olmasına rağmen herhangi bir girişimde bulunmak istemiyor. Ancak kurumsallaşmadan haberdar olan kesimin yüzde 66'sının girişimleri de 1. kuşak yöneticilerin olumsuz tavrı nedeniyle baskı altına alınmış durumda" dedi.

Aile dışı yöneticilere, aile şirketleri tarafından sıcak bakılmadığına işaret eden Üzülmez, bunun, büyümenin önündeki en büyük engellerden bir tanesi olduğunu belirtti. Üzülmez, "İşletmelerin kurumsallaşma yolundaki en büyük yardımcıları olduğu kabul edilen profesyonel yöneticilerin işletme içinde istihdam edilmesine pek sıcak bakılmıyor. Aile işletmelerinde 'el atına binen yaya kalır' korkusu ile dışardan yönetici alınmıyor. Bunun en büyük nedeni ise birinci kuşak yöneticilerin kendisinden kaynaklanıyor" şeklinde konuştu.

Üzülmez, kurumsallaşmanın bir akıl eylemi olduğunu ifade ederek, şirketin sahip olduğu lüks arabaların, modern binaların kurumsallaşmanın göstergesi gibi yanlış bir yaklaşım olduğunu söyledi. Oysa kurumsallaşmanın, yöneticilerin ve şirket sahiplerinin beynindeki bir olgu olduğunu ifade eden Üzülmez, kurumsallaşmanın, işi yapan kişilerden çok işlerle ilgili olduğunu kaydetti. Üzülmez, önemli olanın, işyerindeki rutin işlerin, yönetici değişse bile devam ediyor olması olduğunu vurguladı.

Üzülmez, "Aile işletmelerinin değişen ve gelişen küresel dünya piyasalarına ayak uydurabilmesi için bir an önce kurumsallaşarak büyümelerini istiyoruz. Ama aile içi çekişmeler neticesinde işletmelerde bölünmeler yaşanıyor. Araştırma bulgularına göre, işletmelerdeki bölünmelerin yüzde 73'ü erkek çocukların 20-30'lu yaşları dönemlerinde yaşanıyor. Bu yaşlar evlenme çağı olduğuna göre aile işletmelerimizin gelin görümce çekişmesine kurban gittiği aşikardır" dedi.

Yapılan araştırmada, kurumsallaşmayı hiç bilmeyenlerin oranı yüzde 32, kurumsallaşmayı duyanların oranı yüzde 15, kurumsallaşmayı bilenlerin oranı ise yüzde 53 olarak ortaya çıktı.

cha
Yayın Tarihi : 22 Ekim 2007 Pazartesi 15:00:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?