16
Mayıs
2024
Perşembe
YAŞAM

Sönmemiş sigara yangın tetikçisi

Avrupa Komisyonu sigaradan kaynaklanan yangınları önlemek için harekete geçiyor. Nefes çekilmediği zaman kendiliğinden sönen sigaraların satılmasını zorunlu hale getiren bir yasa tasarısı gündemde. Eğer tasarı yasalaşırsa sigara şirketleri ürünlerinde daha kalın kağıt kullanmak zorunda kalacak.

Kanser riskini artırdığı kanıtlanan sigarayla küresel ölçekte mücadele sürüyor. Ancak sigaranın topluma ve çevreye verdiği zararlar kanser riskiyle sınırlı değil.

Kontrolsüz yanan ya da sönmemiş bir sigara pek çok yangının tetikleyicisi. Bu gerçek Avrupa Birliği'ni de harekete geçirdi.

AB Komisyonu yetkilisi Helen Kearns, "İstatistikler ortada. 14 üye ülkede yılda yaklaşık 2 bin kişi sigara yüzünden çıkan yangınlar nedeniyle hayatını kaybediyor" dedi.

Avustralya, Kanada ve ABD'deki bazı eyaletlerde yürürlükte olan bir yasa AB'nin de gündeminde.

Yasa ile sigara üreticilerine bir süre nefes çekilmediği zaman kendiliğinden sönen sigara üretme zorunluluğu getiriliyor.

Tasarının önümüzdeki ekim ayında görüşülmesi 2 - 3 yıl içinde de tüm üye ülkelerde yasalaşması hedefleniyor.

Sigara şirketlerinin "kendiliğinden sönen sigara" üretmesi aslında sanıldığından daha kolay. Bunun için biraz daha kalın kağıtların kullanılması yeterli.
CNN TÜRK
Yayın Tarihi : 20 Temmuz 2007 Cuma 13:31:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?