17
Mayıs
2024
Cuma
YAŞAM

Spermin kalitesi kiloya bağlı

Aşırı şişman ya da çok erkeklerde sperm kalitesinin düşük olma olasılığının normal kilodaki erkeklere göre daha fazla olduğu belirlendi.

Danimarka’da 1600 kadar erkek üzerinde yapılan araştırmada, aşırı zayıflarda sperm sayısının normal kilodakilere göre yüzde 28.1, sperm konsantrasyonununsa yüzde 36.4 daha az olduğu, aşırı şişmanlardaysa yüzde 21.6 ve yüzde 23.9 daha az olduğu belirlendi.

Bilimadamları, erkeklerde belli oranda kadınlık hormonu östrojenin bulunduğunu hatırlatarak, yağ hücrelerinin östrojen ürettiğini, dolayısıyla bu hormonun çok fazla ve çok az olmasının sorun yarattığını söylediler.

Araştırmacılar, aşırı sigara ve alkol tüketiminin de spermlerde bozukluğa yol açtığını hatırlattılar.

Aşırı şişman kadınların doğal yollarla gebe kalma olasılıklarının daha düşük olduğu biliniyordu. Yapılan yeni bir araştırmada da vücut kütle endeksleri 35’in üzerinde olan kadınların tüp bebek yapma şanslarının da normal kilodakilere göre daha az olduğu belirlendi.

Spermle yumurta dışarıda döllenip rahme enjekte edildiğinde bile, embriyonun rahme tutunma olasılığının şişman kadınlarda daha düşük olduğu görüldü.

PHİLELPHİA
Yayın Tarihi : 22 Ekim 2004 Cuma 07:00:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?