19
Mayıs
2024
Pazar
YAŞAM

Stajyer sürücülük'ten kaçan kaçana

Yılbaşından sonra başlayacak olan ‘iki yıl stajyer sürücülük’ uygulaması nedeniyle, binlerce kişi sürücü kurslarına akın etti. 2005 yılından itibaren başlayacak ‘stajyer sürücülük’ uygulaması, iki yıl içinde ikiden fazla hız ihlali, hatalı park ve kaza yapanların yeniden kursa gitmesini gerektiriyor.

Ehliyet sınavını kazanıp da yeni yıl gelmeden bu uygulamadan muaf olmak ve bir an önce ehliyetlerine kavuşmak isteyenler soluğu Trafik Tescil Şube Müdürlüklerinde alıyor. Hatta saatler gece yarısını gösterse bile kuyruklar buradan eksilmiyor.

Sabah verilmeyen başlanan işlem numarasını alabilmek için gece vakti şube müdürlüklerine gelen vatandaşlar, sabah saat 06.00’da görevli memurlar geldiğinde ön sıradan yer alabilmek için öncelikle burada kuyruğa giriyorlar. Kimi vatandaşlar geceyi kuyrukta geçirip sabah işlerine gidiyorlar.

Gün ağardığında ise sokaktaki kalabalık şubenin içine kayıyor, ancak şubede sadece işlem numarası almayı başaran ilk 100 kişi olduğu için kuyruk olmuyor.

Sürücü kurslarının keyfi yerinde

‘İşini son güne bırakma’ alışkanlığı, polis memurlarının da mesailerini hayli yoğun geçirmelerine neden oluyor. Memurlar başını kaşıyacak zaman bulamazken, sürücü kurslarının keyfi yerinde. Kursların kapasitesinin yüzde 40’tan yüzde 90 seviyesine çıktığını belirten yetkililer, fırsattan istifade mantar gibi artan korsan kurslardan şikayetçiler.

İlkokul mezunları ehliyet alabilecek

Sürücü olabilmek için 31 aralık 2004’ten itibaren en az ilköğretim okulu mezunu olma koşulu, Karayolları Trafik Yasa Tasarısı’ndan çıkarıldı.

Meclis İçişleri Komisyonu’nda, Karayolları Trafik Yasa Tasarısı için kurulan Alt Komisyon, ehliyet alabilmek için en az ’ilköğretim okulu’ mezunu olma koşulu getiren düzenlemeyi değiştirdi. Böylelikle, ilkokul mezunları 31 aralıktan sonra da sürücü belgesi almaya devam edecekler.

Karayolları Trafik Yasası’nda daha önce ilkokul mezunlarına 31 aralık 2004’ten sonra sürücü belgesi verilmeyeceğine ilişkin bir düzenleme yapılmış, bu tarihten önce ehliyet almak isteyen beş yıllık ilkokul mezunları da sürücü kurslarına akın etmişti.

Değişikliğe gerekçe olarak, Avrupa Birliği üyesi ülkelerde sürücü belgesi alabilmek için sadece okur-yazar olma şartı ve sağlık raporunun yeterli olması gösterildi. Ayrıca, diploma şartının yurtdışından ehliyet alanlarla eşitsizlik yaratacağı da vurgulandı.

cnntürk
Yayın Tarihi : 27 Aralık 2004 Pazartesi 13:05:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?