17
Mayıs
2024
Cuma
YAŞAM

Su iç sakinleş

İngiltere’de yayımlanan Observer gazetesindeki sağlık haberinin başlığınaa göre, içme suyunda Prozac varmış. Sakinleştirici ilaç o kadar çok kullanılıyormuş ki, artık şebeke suyu bu ilacı içermeye başlamış.

Bu durumun artık "gizli kitlesel tedavi" düzeyine çıktığını belirten çevrecilerin acilen soruşturma yapılmasını istedikleri bildiriliyor.

Hükümetin Çevre Koruma Dairesi bile bundan kaygılanmış ve yetkililer bazı ilaç firmalarının uzmanlarıyla konuyu görüşmüş.

Çevre Müsteşarı, uzmanlara, bulguların insan hayatına ve ekolojiye muhtemel etkilerini sormuş.

Haberde belirtildiğine göre, bu bulgular bazı muhtemel sebeplere dayanıyor. Birincisi aile hekimlerinin Prozac ilacına itibarının aşırı düzeylere geldiği korkularının doğru çıkması. 1991-2001 arasında Prozac’ın reçetelerde yazılma sayısı yılda 9 milyondan 24 milyona çıkmış.

Bu ilacın şebeke suyundaki oranı daha belli değil. İçme Suyu Denetleme Dairesi, bunun düşük yoğunluklu olduğunu, sağlık tehlikesi oluşturmasının beklenmediğini belirtiyormuş. Ama yine de kurumun uzmanı, düşük yoğunluklu olsa da, sürekli alınan miktarın muhtemel sonuçlarının araştırılması gerektiğini belirtiyor.
BBC TÜRKÇE
Yayın Tarihi : 9 Ağustos 2004 Pazartesi 11:56:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?