19
Mayıs
2024
Pazar
YAŞAM

Su savaşları

Dünya nüfusunun üçte biri yeterli suya ulaşamıyor. Araştırmalara göre, susuzluk 2025'te beklenen seviyeye şimdiden ulaştı. Dünya yüzeyinde su dağılımındaki dengesizlik, su savaşları tezlerinin sık sık dünya gündemine gelmesine neden oluyor.

İsveç'in başkenti Stockholm'deki su konferansında, yeni bir rapor açıklayan Uluslararası Su Yönetimi Enstitüsü'nün verilerine göre, dünya üzerinde her üç kişiden biri su sıkıntısı çeken ülkelerde yaşıyor.

Susuzluk oranlarında şimdiden 2025'te beklenen seviyeye ulaşıldı.

Nüfus artışı ve su kullanımı böyle devam ederse, susuzluk tehlikesiyle karşı karşıya olanların oranı 2025 yılında dünya nüfusunun üçte ikisine ulaşacak.

Dünyanın nüfusu 20'nci yüzyılda 3 kat arttı. Aynı dönemde su kullanımı da tam 6 katına çıktı. Bugün 6 milyar olan dünya nüfusunun 2050 yılında 9 milyara çıkması bekleniyor.

Uluslararası Su Yönetimi Enstitüsü'nün hazırladığı haritaya göre, susuzluk sorunu yaşayan ülkelerin bir kısmı, yeterli su kaynağına sahip olmamaları nedeniyle, bir kısmı ise olan kaynakların verimli biçimde kullanılamaması nedeniyle sıkıntı çekiyor.

Ortadoğu alarmda

Ortadoğu, su kaynağı yetersizliğini en ağır biçimde yaşayan bölgelerin başında geliyor. Türkiye komşularına göre biraz daha şanslı, ancak yine de tehlike bölgesinde.

Enstitü'nün değerlendirmelerine göre, Türkiye'nin doğusunda, hem yeterli su kaynağı var, hem de su verimli olarak kullanılmaya başlandı.

Batı'da ise varolan kaynakların yüzde 60'ından fazlasının kapasitelerinin üzerinde kullanılması, bölgeyi bir krizin beklediğinin habercisi. Su dağılımındaki dengesizlik, su savaşları tezlerinin ortaya atılmasına neden oluyor.

İngiliz Bakan'dan su savaşı uyarısı

İngiltere İçişleri Bakanı John Reid, şubat ayı sonunda düşünce kuruluşu Chatham House'ta yaptığı bir konuşmada, paylaşılamayan su kaynaklarının ülkeler arasında çatışmalara yol açabileceğine dikkat çekmişti.

Türkiye'nin avantajlı durumu ve geçmişte Suriye ile Fırat nehrinin suları üzerine yaşanan gerginlik, su savaşı senaryolarında gözlerin Türkiye'ye dönmesine neden oluyor.

İngiltere'nin önde gelen gazetelerinden The Independent, Türkiye ile Suriye arasındaki ilişkileri gözönüne alarak, su savaşları çıkması açısından en riskli 10 bölge arasına bu iki sınır komşusunu da ekliyor.

The Independent, küresel ısınma nedeniyle başlayacak su sıkıntısının tetikleyeceği coğrafyamızdaki diğer potansiyel savaş bölgelerini şöyle sıralıyor: İsrail, Ürdün ve Filistin.

Ortadoğu'da dünya nüfusunun yüzde 5'inin dünya su kaynaklarının yüzde 1'iyle yaşadığını yazan gazete, 1967'deki Arap-İsrail savaşının nedenlerinden birinin de su olduğunu belirtiyor.

cnnturk
Yayın Tarihi : 23 Ağustos 2006 Çarşamba 01:16:26
Güncelleme :23 Ağustos 2006 Çarşamba 11:21:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?