22
Mayıs
2024
Çarşamba
YAŞAM

Su sıkıntısı belirsizliği

Enerji Bakanlığı, barajlardaki su seviyesinin düşmesine ilişkin haberleri abartılı buluyor. Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Veysel Eroğlu ise kısa vadede su sıkıntısı çekilebileceği yönünde uyarıda bulundu. 

Enerji Bakanı Hilmi Güler, Türkiye açısından su sıkıntısının yaşanmayacağını belirterek, “Barajlarımız her yılki kadar dolu” dedi. Ancak DSİ, Bakan kadar iyimser değil; kısa vadede sıkıntı yaşanacağı görüşünde.

Dünya Su Forumu’nun beşinci toplantısı 2009 yılında İstanbul’da gerçekleşecek. Toplantı ile ilgili imza törenine katılan Enerji Bakanı Hilmi Güler, sıcaklıklarla birlikte suyun öneminin de arttığını belirtti.

‘Suyumuza Sahip Çıkalım’

Güler, Türkiye açısından ise sıkıntı olmadığını belirterek, “Kar yağışları gayet tatminkar. Eriyince geçen yıldan daha az bir su seviyesi olmayacak. Barajlarımız her yılki gibi doluluk oranı sağlıyor. Keban suyu rezerv baraj suyun en fazla olduğu yer ve her yılki ortalamalara sahip” diye konuştu.

DSİ UYARDI: SU TASARRUFLU KULLANILSIN 

Devlet Su İşleri Genel Müdürü Veysel Eroğlu ise Enerji Bakanı kadar iyimser değil. Eroğlu, kısa vadede su sıkıntısı çekilebileceğini ifade ederek, “Bütün dünyada su sıkıntısı ve sıcaklıklar fazla. Su tasarruflu kullanılsın” dedi.

İstanbul 8 ay sonra susuz kalabilir

DSİ Genel Müdürü Eroğlu barajların durumu hakkında da, “Keban, Karakaya, Atatürk, Altınkaya. Bu yıl 44 milyar kwh elektrik üretecek. Bu geçen yılın ortalamalarından az değil. İç Anadolu’da su eksiği var. ilkbahar yağmurlarını bekliyoruz. İstanbul’da su sıkıntısı yok. Diyarbakır’da, Şanlıurfa’da, Kars’ta pek çok büyükşehrimizde su sıkıntısı yok” bilgisini verdi.

Törende konuşan Dünya Su Konseyi Başkanı Loic Fauchon da, susuzluğun problem olmadığı ülke kalmadığına dikkat çekerek, “Fakir ülkeler için ucuz olan deniz suyunun arıtılması teknolojisi üzerinde duruyoruz ” diye konuştu.


aa
Yayın Tarihi : 18 Ocak 2007 Perşembe 13:27:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?