22
Mayıs
2024
Çarşamba
YAŞAM

Suda Irak'tan fakiriz

Kişi başına düşen yıllık kullanılabilir su miktarının Irak'tan bile az olduğu Türkiye'nin nüfusun artmasıyla birlikte 2030 yılında 'su fakiri' bir ülke olabileceği, önlem alınmaması durumunda ise 2050 ya da 2100 yılında çok ciddi bir su kriziyle karşı karşıya kalabileceği belirtiliyor.

Doğal Hayatı Koruma Vakfı-Türkiye (WWF-Türkiye) Su Kaynakları Program Müdürü Buket Bahar Dıvrak, suyun dünyadaki tüm canlıların hayat kaynağı olduğunu belirterek, özellikle son 20 yıl içerisinde büyüyen nüfusla birlikte su talebinin de arttığını söyledi.

Su kaynaklarının miktar, kalite ve tüm diğer sektörel kullanımlar açısından birçok ciddi sorunla karşı karşıya bulunduğuna işaret eden Dıvrak, 20'nci yüzyılda dünya nüfusunun 19'uncu yüzyıla göre 3 kat artmasına rağmen, su kaynaklarının kullanımının 6 kat büyüdüğünün belirlendiğini vurguladı.

''Türkiye su zengini değil''

Dıvrak, Türkiye'de su kaynaklarının yönetiminde, uluslararası standartlarda iyi ve sürdürülebilir bir yönetim politikası benimsenmediği için geleceğe ilişkin tehditlerin ciddi boyutlara ulaştığına işaret etti.

Dıvrak, ''Genellikle, bir insanın biyolojik ihtiyaçlarını karşılaması ve yaşamını sürdürebilmesi için günde en az 25 litre su tüketmesi gerektiği kabul edilir. Ancak, çağdaş bir insanın sağlıklı bir biçimde yaşaması için gereken içme, yemek pişirme, yıkanma, çamaşır gibi amaçlarla kullanılacak su dikkate alındığında, kişi başına günlük ortalama kentsel su tüketim standardı 150 litre olarak kabul edilmektedir" dedi.

Dıvrak, "Dünya genelinde bölgelere göre kişi başına su tüketim miktarları sanayileşmiş ülkelerde 266 litre iken Afrika'da 67, Asya'da 143, Arap ülkelerinde 158, Latin Amerika'da 184 litredir. Türkiye'de ise kişi başına günlük su tüketimi ortalama 111 litredir. Bir ülkenin su zengini sayılabilmesi için kişi başına düşen yıllık su miktarı en az 8 bin ile 10 bin metreküp arasında olmalıdır. Kişi başına düşen yıllık bin 430 metreküplük kullanılabilir su miktarıyla Türkiye, sanıldığı gibi su zengini bir ülke değildir'' ifadesini kullandı.

Irak'ın bile gerisindeyiz!..

Kişi başına düşen yıllık kullanılabilir su miktarının Suriye'de bin 200, Lübnan'da bin 300, Irak'ta 2 bin 20 metreküp olduğunu belirten Dıvrak, ''Türkiye İstatistik Kurumu tahminlerine göre 2030 yılında ülkemizin nüfusu 80 milyona ulaşacak. Bu durumda kişi başına kullanılabilir su miktarı bin 100 metreküpe düşecek ve Türkiye su fakiri bir ülke olmaya doğru gidecektir" şeklinde konuştu.

Dıvrak, Türkiye'yi 2050 ya da 2100 yılında çok ciddi bir su krizi beklediğinin altını çizdi ve bu tehlikeyi en aza indirmek için su kaynaklarının çok dikkatli yönetilmesi gerektiğini söyledi.

"Su yasası çıkarılmalı''

Dıvrak, toplumun suya yaklaşımında ve suyu algılamasında köklü değişiklikler yapılması gerektiğini belirterek, su kaynaklarının gelecek nesillere aktarılabilmesi için kapsamlı ve bugünün gerçeklerine uygun bir ''Ulusal su yasası'' çıkarılması gerektiğini kaydetti.

Buket Bahar Dıvrak, Türkiye genelindeki 25 su havzası için, 'Entegre Havza Yönetim Planları' hazırlanması, yeraltı suyu kullanımının düzenlenmesi ve etkin bir şekilde kontrol edilmesi gerektiğini vurguladı.
cnn türk
Yayın Tarihi : 12 Şubat 2007 Pazartesi 11:58:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?