16
Mayıs
2024
Perşembe
YAŞAM

Sudan sonra elektriksiz kalacağız

Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi (TEİAŞ) tarafından hazırlanan rapora göre, çok değil sadece iki yıl sonra Türkiye'de elektrik kesintileri günlük hayatın bir parçası haline gelebilir. Eğer önlem alınmazsa 2009 yılında en ufak bir sorun bile elektrik kesintilerini kaçınılmaz kılacak.

Geçen sene 1 Temmuz tarihinde Türkiye'nin batısındaki 13 il karanlıkta kaldı. Klimalara aşırı derecede yüklenildiği için bir santralin üretimi durdurması kesintilere yol açmıştı. Krizin ardından Enerji Bakanlığı, "Bu olağanüstü bir durum açıklaması" yaptı.

TEİAŞ'ın hazırladığı talep tahminleri daha ciddi ve kalıcı sorunlar yaşanabileceğini, önlem alınmazsa Türkiye'de elektrik kesintilerinin günlük hayatın bir parçası haline gelebileceğini gösteriyor.

Rapora göre Türkiye'de elektrik talebi her yıl en az yüzde 8 oranında artıyor. 2009 yılında elektrik talebi ile üretimi aynı düzeyde gerçekleşiyor.

"2010'da üretilen elektrik talebi karşılayamıyor"

Öngörü talebin 221 milyar kilowatt saate, üretimin 222 milyar kilowatt saate çıkacağı yönünde. 2010 yılında ise üretim talebin çok altında kalıyor.

232 milyar kilowatt elektrik üretilirken, talep 239 milyar kilowatta çıkıyor. Bundan sonraki yıllarda da eğer önlem alınmazsa Türkiye'yi karanlık bir tablo beklediği açıkça ortaya çıkıyor.

Yetkililer Türkiye'nin önündeki bir buçuk yılda etkili bir çözümü devreye sokamayacağını söylüyor. Bazıları ise hızlı bir dağıtım ve üretim özelleştirmesinin yapılması gerektiğinin altını çiziyor.

Ayrıca termik santrallerde bugün yapıldığı gibi sadece temizliğe yönelik değil, kapasite artırmak için rehabilitasyon yapılması gerektiği de belirtiliyor. Bir diğer öneri de üretim maliyetlerinden şikayetçi olan özel sektör üreticilerinin rahatlatılması.
CNN Türk
Yayın Tarihi : 17 Mayıs 2007 Perşembe 20:35:29
Güncelleme :17 Mayıs 2007 Perşembe 21:29:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?