3
Mayıs
2025
Cumartesi
YAŞAM

Sulama kanalı kabusu

Güneydoğu'da sulama kanallarına giren çocukların boğulmalarının önüne geçilemiyor. Vakaların çoğu kırsal bölgelerde derinliği 1,5 ile 3,5 metre arasında değişen Devlet Su İşleri'ne (DSİ) ait sulama kanallarında gerçekleşiyor.

Şanlıurfa'da 3 ayda meydana gelen boğulma olaylarında 22 kişi hayatını kaybetti. Adana Adli Tıp Kurumu'nda yapılan bir araştırmada ise Türkiye'de her yıl ortalama bin kişinin suda boğulma sonucu hayatını kaybettiği belirlendi. Ölümlerin yüzde 52,84'ünün yazın sulama kanallarında yaşandığı tespit edildi.

Tarım arazileri için kullanılan sulama kanalları, kavurucu yaz sıcaklarında çocukların uğrak yeri haline geliyor. Başta Adana olmak üzere bazı büyük şehirlerin merkezinden geçen DSİ'nin kanallarında polis, tüm tedbirlerine rağmen çocukların akıntılı sularda yüzmesine engel olamıyor. Şanlıurfa'daki boğulma vakalarının tamamı ise DSİ'ye ait sulama kanallarının bulunduğu kırsal kesimlerde yaşanıyor.

Şanlıurfa DSİ 15. Bölge Müdür Yardımcısı Ömer Kafaf, boğulma vakalarının önüne geçmek için kanalların her iki tarafına korkuluk niyetine zincir bağladıklarını belirterek, bunların da ancak bir hafta dayandığını söyledi. Kafaf, "Zincirler bir hafta sonra çalındı. Daha sonra uyarıcı tabelalar bıraktık. Onları da söktüler. En son kanalların kenarına beton zemin üzerine kırmızı boyayla 'Suya girmek tehlikeli ve yasaktır' yazdık. Ama bir süre sonra çocuklar o yazıyı da söküp çıkardılar. Hangi tedbiri alırsanız alın insanların serinlemek amacıyla girdiği sulama kanallarının önüne geçemezsiniz." dedi. Boğulmalara karşı alınacak etkili tedbirin yüzme havuzları yapmak olduğunu vurgulan Kafaf, Adana Belediyesi'nin yüzme havuzları sayesinde boğulmaların azaldığını ifade etti. Şanlıurfa'da havuz sayısının azlığından yakınan Müdür Yardımcısı, "Zaten bulunsa da kırsal kesimdeki insanlar işini gücünü bırakıp havuza gelmez. İnsanlar serinlemek istediğinde köyünün yanından geçen sulama kanalına atıyor kendini." diye konuştu.

Her yıl bin kişi suda boğuluyor

Adana Adli Tıp Kurumu'nda yapılan bir araştırma, Türkiye'de her yıl ortalama bin kişinin suda boğulma sonucu hayatını kaybettiğini ortaya koydu. Yard. Doç. Dr. Mustafa Arslan, Prof. Dr. Necmi Çekin, Doç. Dr. Ahmet Hilal ve Yard. Doç. Dr. Hakan Kar'ın yaptığı 'Adana'da 1997-2006 arası suda boğulma olgularının incelenmesi' konulu araştırmada Adli Tıp'a gelen ölü muayene tutanakları incelendi. Çalışmada söz konusu sürede kuruma gelen 8 bin 833 adli ölüm vakasından 511'ini sudan çıkartılan cesetlerin oluşturduğu görüldü. Ölümlerin yüzde 52,84'ünün yazın sulama kanallarında yaşandığı tespit edildi. Çalışmada, sulama kanallarının yerleşim alanı içinde yer alması, boğulmaların temel sebebi olarak gösterildi. İncelemede, "Son yıllarda belediyelerin organize ettiği yüzme kursları ve kulüpleri boğulmaların azaltılması için önemli faaliyetlerdir. Ancak, ne yazık ki bunlar boğulmaların önlenmesinde yeterli olamamıştır." denildi.

Çocuklar için güvenli yüzme alanları oluşturulmalı

Aile ve çocuklar yüzme konusunda bilgilendirilmeli.

Sosyo-ekonomik durumun düşük olduğu semtlerde havuz ve kulüpler oluşturulmalı.

Çocukların güvenli ortamda serinleme ve spor yapmaları sağlanmalı.

Kanalların yerleşim alanı içindeki kısmının üstü kapatılmalı.

Alan, otopark, pazaryeri, park, mesire alanı olarak değerlendirilmeli.

İntihara teşebbüs edenlerin kanala ulaşımı tel örgü veya bentlerle engellenmeli.

Uyarıcı levhalarla araçların kanala düşmesi engellenmeli.

Zaman
Yayın Tarihi : 25 Ağustos 2008 Pazartesi 11:05:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?